2019. Augusztus 19. Hétfő  Huba

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Fotótörténeti tárlat a Corvin Mátyás Általános Iskolában

Több mint 400 régi fényképezőgépet állítottak ki a Corvin Mátyás Általános Iskola aulájában. A fotótörténeti tárlat a Hunyadivárosi Hobbik Napja elnevezésű kiállítás-sorozat első állomása.

A programról Pászti András önkormányzati képviselő, az iskola igazgatóhelyettese elmondta, a diákok szülei, nagyszülei közül sokan érdekes hobbival rendelkeznek, amelyet az iskola vezetősége és partnerei szeretnének a gyerekek és a város lakói elé tárni. 

Büszkén mutatta gyűjteménye különleges darabjait Sirkó Zoltán a mai megnyitó után a Corvin Mátyás Általános Iskolában. Kinek ne lenne ismerős a Pajtás fényképezőgép, amelyből annak idején minden családban volt legalább egy darab. A felnőtteknek nosztalgikus élmény ezeknél a régi magyar gépeknél időzni, az ifjúságnak pedig mindez élő tananyag.

- Szeretnénk ezeknek a gyerekeknek megmutatni, hogy ezek eszméletlen mennyiségű élményt hordoznak. Családok történeteit, esküvőket, temetéseket, háborúban jártak. Ezeket a gépeket nem szabad eldugni az emberek elől - mondta a Sirkó Zoltán.

A gyűjtemény alapját képező 204 fényképezőgépet Zoltán néhány éve vásárolta meg ismerősétől, Mester Ferenctől.

- Én életemben nem fényképeztem, nem is értek hozzá, azért kezdtem gyűjteni 35 éve, mert tetszett. Esztétikus volt nagyon, betettem az íróasztalomra, szépen mutatott, és utána kijártam a KGST piacra, régi piacokra, és így kezdtem gyűjteni a fényképezőket. Már nagyon sok volt, és természetesen nem akartam tőle válni, csak nem volt helyem. Találtam egy vevőt, Zoli barátomat, aki egyben megvette az egészet - mesélte Mester Ferenc.

A fényképezőgépek száma mára 412-re növekedett. Különböző német, orosz, japán gépeket is láthatnak az érdeklődők. Ez az első ilyen kiállítás, ami kifejezetten gyerekeknek szól, és a gyűjtők nagy örömmel fogadták, hogy az iskola teljesen nyitott volt erre. Remélik, hogy a többi iskolába is, ha lesz rá igény, el tudják vinni ezt a különleges kiállítást.

A gyűjtemény minden darabját kiállították, egy részét a gyerekek meg is tapogathatják.

- Azért bontottuk meg ezeket a gépeket, hogy lehessen látni, hogy ezekbe a gépekbe még filmet kellett beletekerni, nem úgy volt, hogy előveszem a mobiltelefont és csattintok kettőt. Hanem a filmet beletenni, elküldeni előhívatni, vagyis volt egy elég hosszú története, mire egy elkattintott fénykép odakerült a családhoz. Most ezt a gyerekek már nem tudják felfogni, tehát az ő számukra ez teljesen érthetetlen, ezért kell ezt így bemutatni, hogy bele kellett tenni a filmet, elküldeni előhívni és amikor visszajött akkor láttuk meg, hogy mi sikerült.  Most egy másodperc alatt csinálok öt fényképet, abból hármat kitörlök, és elvesztette azt az igazi varázsát, hogy egy fénykép hogy is készül  mondta Sirkó Zoltán

A megnyitón Ujvári Sándor fotóriporter, a Magyar Távirati Iroda munkatársa interaktív előadást tartott a gyerekeknek.

- Mindig csodáltam ezeket a régi gépeket, meg azokat is, akik ezeket a régi gépeket gyűjtik és megőrzik azoknak, akik ezekkel már nem fotózhattak. De számomra a fényképezőgép az mindig egy használati eszköz. Mindig azt nézem, hogy hogyan tudnék azzal fényképet készíteni- mondta a fotóriporter. 

Ujvári Sándor arra is felhívta a fiatalok figyelmét, hogy a mai digitális technológiának veszélyei is lehetnek. A fényképezés egy játék. Viszont a fénykép, ami elkészült, az már nem játék. Az egy komoly dolog, arra vigyázni kell, arról tudni kell, hogy használjuk.

A Corvin Mátyás Általános Iskola vezetősége szeretne teret adni a jövőben az érdekes hobbival rendelkező szülőknek, hogy bemutatkozzanak a gyerekek előtt. A Hobbik napja elnevezésű programsorozatnak még számos érdekes állomása lesz.

A fotótörténeti kiállítás február 12-ig minden hétköznap 8 és 18 óra között tekinthető meg.

Élő adás