2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Gábor Áron rézágyúja Kecskeméten - videóval

Katonai felvezetéssel érkezett Sepsiszentgyörgyről Magyarországra Gábor Áron rézágyúja, amely most Kecskeméten, a Cifrapalotában landolt. A Székely Nemzeti Múzeum adta a vándorkiállítás tárgyi anyagát, amely az 1848-49-es forradalom és szabadságharchoz köthető.

Deák Ferenc pipája, a szabadságharc után bebörtönzött tisztek karperec faragásai, és Gábor Áron rézágyúja. Ezek mind helyet kaptak a „Lészen ágyú” című tárlatban, amely a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum vándorkiállításaként érkezett Kecskemétre, a Cifrapalotába. A kiállítás a ’48-as ereklyegyűjteményből áll.

– Láthatóak személyes tárgyak, amelyekről tudjuk, hogy kikhez köthetők, és vannak kisebb önéletrajzok is. Emellett a kiállítás része egy nagyon szórakoztató kisfilm az ágyúöntésről. Aki ezt megnézi, mindennel képben lesz Gábor Áronnal és az ágyúval kapcsolatban - nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Závodi Szilvia, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumtudományos tudományos titkára. 

A tárlat főszereplőjét, a rézágyút, Kézdivásárhelyen találták meg 1906-ban. A szakemberek azt állapították meg, hogy nem lőttek ezzel az ágyúval, azonban ez az a tárgy, amelyet – mint, amelyről a katonadal szól – felvirágoztattak. A Kecskeméti Katona József Múzeum fontosnak tartja azt, hogy a külhonból származó, az összmagyarságot érintő értékek minél több területre eljussanak.

– A magyarság kollektív nemzettudatának, történelemtudatának nagyon fontos szeletét találjuk meg ezekben az intézményekben. Nem fog mindenki eljutni ezekre a területekre, nem fog mindenki eljutni ezekbe a múzeumokba. Ha lehetőség van rá, hogy itt is be tudjuk mutatni, és ezzel történelemszemléletet formálni, átadni a magyar történelem dicső, felemelő pillanatát, akkor ennek nagyon komoly hosszú távú hatásai lehetnek - mondta Szabóné Bognár Anikó, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatóhelyettese. 

A nem mindennapi tárlatot július 25-ig lehet megtekinteni a Cifrapalotában.

Élő adás