2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Híres magyar nők történetei – könyvbe szerkesztve

„A történelmi személyek karaktere elveszik a tanítás során, ezáltal elveszik a történelem színessége és érdekessége” – mondta Weninger Endre író szombat délután a Híres magyar nők című könyvének bemutatóján.

Szombat délután mutatták be Weninger Endre Híres magyar nők című könyvét a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban. Az író mellett az eseményen jelen volt dr. Károlyfalvi József lektor és Antalffy Yvette grafikus, akikkel Weninger Andrea beszélgetett.

Engert Jakabné alpolgármester, a Nők a Nemzet Jövőjéért Egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és köszönetet mondott Weninger Endrének a könyv megírásáért. „Nagyon fontos az, hogy egy-egy embernek – különösen a fiataloknak – legyenek példaképeik. Ebben a könyvben találhatnak ilyen példaképeket” – fogalmazott beszédében.

Az író a bemutató elején a most megjelent könyv születéséről mesélt. „A feleségem által kiadott Montázs Magazinba írtam történelmi jellegű cikkeket. Elég sokat már. Híres személyiségekről, nemcsak magyarokról, hanem például híres utazókról, és így lassan összegyűlt az anyag. És rájöttünk arra, hogy ez olyan anyag, hogy akár egy könyv formájában is megjelenhet” – mondta el.

Weninger Endrét két dolog motiválta a meglévő anyagok könyvvé fésülésében. Középiskolai tanárként azt tapasztalta, hogy a történelmi személyek karaktere elveszik a tanítás során, ezáltal elveszik a történelem színessége és érdekessége, ez volt könyv megjelenésének egyik indoka. A másik pedig az eddig megjelent történelmi témájú cikkei széleskörű sikere. Elmondta: „Az volt a célom, hogy felkeltsem az érdeklődést népünk nagy alakjai iránt. A történelmi tényekhez ragaszkodtam, de a cikkeket a szélesebb olvasóközönségnek szántam.”

A bemutató színvonalát a Pótszék társulat produkciója is emelte.

Élő adás