2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Japán gyermek kimonók a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Március 23-án, szombaton 10 órától TAVASZ ÜDVÖZLET címmel tartják a japán gyermek kimono kiállítás megnyitóját a kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben.

A szervezők képviselője így ír rendezvényük céljáról és hátteréről: „A 2019. március 23-án 10 órakor nyíló kiállítást a Kecskeméti Szent László Lions Club szervezte, Kecskemét Megyei Jogú Város támogatásával, a Népi Iparművészeti Gyűjtemény bevonásával.  A tárlat megvalósításához a klubon kívül több kecskeméti cég is hozzájárult anyagilag. A kiállítás példa a Lions mozgalom egyik fő célkitűzésének megvalósítására, a népek közötti barátságra, egymás hagyományainak megismerésére. A kiállítást Japán egyik legszebb tavaszi ünnepére a Sakura-virágzás idejére tettük. A tárlatot klubunk jóvoltából több hátrányos helyzetű gyermekcsoport ingyen látogathatja meg. A kiállítás kapcsolódik a klub egy másik tevékenységéhez, mely szintén ráirányítja a figyelmet a japán kultúrára és a cseresznyefa-virágzásra, ez pedig az Aomori park létrehozása. 

A parkot még 2012 áprilisában álmodta meg a klubtagság, alkalmat adva arra, hogy részvétünket és egyben partnerségünket is kifejezzük az egy évvel azelőtt történt japán földrengés és cunami áldozatai és hozzátartozói számára. A Sakura-ünnep idején a japán nép iránti tisztelete jeléül akkor a klubunk 35 cseresznyefát ültetett a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola elé. A programot a Kecskemét-Aomori Baráti Kör is támogatta. A cseresznyefa-ültetésen őexcellenciája Ito Tetsuo, Japán akkori magyarországi nagykövete is részt vett.

Kecskemét közgyűlése klubunk kezdeményezésére 2015 novemberében döntött arról, hogy a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola előtti park partnervárosunk, Aomori nevét viselje. Így 2016 tavaszán egy ünnepség keretében őexc. Kosuge Junichi nagykövet úr és Szemereyné Pataki Klaudia polgármester asszony a japán testvérváros: Aomori nevére keresztelte a gondozott parkot, majd elültettünk egy újabb japán cseresznyefát.

2017 áprilisában újabb 13 fával gazdagította klubunk a parkot egy a Városi Támogatási Programon elnyert pályázatunknak köszönhetően. őexc.Kosuge Junichi úr Japán magyarországi nagykövete is megtisztelte eseményünket.

2018. 04. 13-án újabb fát ültettünk, mely eseményen őexc. Sato Kuni asszony, Japán magyarországi nagykövete is jelen volt.

Ma a park már több mint 50 japáncseresznye fával büszkélkedhet. Reméljük, hogy a fák virágszirmai sok kecskemétinek hoznak majd szerencsét és boldogságot!

Üdvözlettel: Harsányi Zsuzsanna”

Élő adás