2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Június 19-én startol a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Kada Elek még nem tudhatta, hogy neki lesz köszönhető Kecskemét egyik leghíresebb nemzetközi fesztiváljának születése. Többek között ez is kiderült azon a sajtótájékoztatón, amelyen a június 19-én kezdődő Kecskeméti Animációs Filmfesztivál érdekességeit és programjait mutatták be a Hírös Agóra Kulturális Központban.

Ahogyan azt korábban írtuk, június 19-én veszi kezdetét az animációs filmek nemzetközi versenye Kecskeméten. A mai sajtótájékoztatón kiemelték, a KAFF a legmagyarabb fesztiválként tekint magára, hiszen a világban elszórtan élő, kiváló magyar animátorok itt mutathatják be filmjeiket. Idén 210 magyar filmből válogatott az előzsűri. Ugyanakkor az egyik legkecskemétibb is a fesztivál is a KAFF.

Mikulás Ferenc a sajtótájékoztatón kiemelte, a mindenkori városvezetésnek érdemes megfontolni, hogy mibe fektet pénzt. Példaként Kada Elek alakját emelte ki, aki az egykori képviselők tiltakozása ellenére megvásárolta a puszták egy részét, hogy egy művésztelepet hozzon létre. Iványi Grünwald Bélát kérte fel akkor, hogy vezesse az intézményt.

- Iványi Grünvald Béla aztán maga mellé vette Révész Imrét, Révész Imre pedig Mátis Kálmánt. Mátis Kálmán volt az a művész tanár, aki először csinált animációs filmet itt Kecskeméten - emelte ki Mikulás Ferenc, fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón.

Nem véletlen, hogy Kecskemét városa minden évben komolyan támogatja a világeseményt. 

– Az Animációs Filmfesztivál az utólérhetetlen - fogalmazott Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester. – Ez egy igazi kecskeméti érték, ezért érdemes ide eljönni, ezért a kecskemétieknek érdemes itthon maradni erre az időszakra.

Az idei animációs filmversenyre a magyar indulók mellett 26 európai országból 134 alkotással neveztek. Ahhoz, hogy nemzetközi legyen egy fesztivál, a szakmai körökben is ismertté kell tenni, ehhez pedig aktív nemzetközi jelenlét kell. Ez azzal jár, hogy más fesztiválok díjnyertes filmjeit is vetítik a KAFF-on, a közönség nagy örömére.

Az animáció legyen mindenkié - ez a KAFF mottója. A cél ugyanis az, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig, mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő animációs filmet.

Ezért minden vetítés ingyenes.

Az ingyenes vetítéseket az Otthon Moziban, a Malom Moziban, a Hírös Agórában és a Magyar Naív Művészetek Múzeumában tartják. Idén ismét helyet kapnak a zsűriben a gyerekek is és 12 környező település választja majd meg a régió kedvenc animációs filmjét is.

A filmek mellett valószínűleg idén is az egyik leglátványosabb attrakció lesz a fényfestés, melyet 21-én este 10 órakor a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár homlokzatára vetítenek ki.

Mivel a KAFF idei kiemelt régiója Afrika, így Afrikai zenei és képzőművészeti motívumok színesítik a fényfestést, amelyet idén a Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. támogat. A kiegészítő rendezvények széles skálája várja majd a kikapcsolódni vágyókat. Horkay István plakátjait, és Ishu Pathel Ázsiában készült fotósorozatát is láthatják majd a Hírös Agórában, és lesz képregény kiállítás is.

A Pagony könyvesboltban a legkisebbeknek animációs foglalkozást tartanak, míg az Ifjúsági Otthonban négy asztalon készíthetik el a jelentkezők saját animációs filmjüket. A KAFF ideje alatt adják majd át a Hunyadivárosban a népmese játszóteret is, melyet a kecskeméti rajzfilmstúdióban megálmodott figurákkal népesítenek be. De a KAFF-nak köszönhetően a hírös városba eljön a Muzsikás és a Kaláka együttes is.

Részletes programok ITT olvashatóak!

Élő adás