2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Január 15-én mutatják be a Péter és Farkast a nagyszínházban

A Péter és a farkas című zenés mesejátékot állítja színpadra a kecskeméti teátrum. A Katona József Színház társulata a hangszerek világába is bevezeti a gyerekeket, hisz a mese szereplőit egy-egy hangszer személyesíti meg az előadásban.

Péter, aki az erdő szélén a nagypapájával él, nem lel a maga számára szórakozást hosszú ideje. Társa a házi kacsa és a fülemüle, mely rendszeresen berepül az udvarra énekelni. Nagypapája szigorúan megtiltotta, hogy az erdőbe kimerészkedjen, félti a farkastól és más veszélyektől. Péter mégis kimerészkedik a Fülemüle után, nem törődve a tiltással. Ám éppen erre ólálkodik a farkas. Szergej Prokofjev közismert mesejátékát viszi színpadra a kecskeméti teátrum Réczei Tamás rendezésében.

Felsorolhatatlan az a sok feldolgozás, amelyet magáénak tudhat Szergej Prokofjev darabja. Természetesen maga a mese története is komoly jelentőséggel bír, de a zeneszerző másik célja az volt, hogy megtanítsa a gyerekeknek az egyes hangszerekre jellemző, egyedi hangzásokat. A mese szereplőit ezért egy-egy hangszer személyesíti meg: a kismadár témája fuvolán szól, a kacsáé oboán, a macskáé klarinéton, a nagyapóé fagotton, a farkasé három kürtön, Péteré pedig a vonósegyüttesen, míg a vadászok lövéseit az ütőhangszerek szólaltatják meg. 

- A színház karmestere játssza a mesejátékban a nagypapát, ő tart egy mini bevezetést az előadás előtt a zenei világáról. Elmondja a gyerekeknek, mire is érdemes figyelni, milyen hangszerek alakítják a szereplőket - mondja Réczei Tamás.

Péter és barátai, a kacsa, a kismadár és a macska tanulságos kalandokat élnek át, mire sikerül túljárniuk a gonoszt megtestesítő farkas eszén. Végül Péter foglyul ejti az ordast, és az állatkertbe terelik. A színészeknek nehéz dolguk van, mivel nem könnyű lenyűgözni a nagyon is kritikus fiatal közönséget.

- Teljesen más játszani, másképp is kell játszani, mint a felnőtteknek, ugyanolyan komolyan, viszont nem annyira kiszámítható a reakciójuk. Egy gyerek reakciója őszinte, tehát igazából csak akkor tudjuk egy előadásról, hogy körülbelül mennyire fog működni, amikor a gyerekek legalább egy főpróbát végignéztek. Sokszor nem ott reagálnak, ahol elképzeltük, akkor ehhez alkalmazkodnunk kell - nyilatkozta az előadással kapcsolatban Fazakas Géza, aki a kacsát személyesíti meg a mesejátékban. 

Prokofjev zeneismertető meséjét január 15-én mutatják be a kecskeméti Katona József Színházban.

PÉTER ÉS A FARKAS

Péter                                          D. VARGA ÁDÁM e. h.
Nagypapa                                  DRUCKER PÉTER
Fülemüle                                   SZEGVÁRI JÚLIA    
Kacsa                                        FAZAKAS GÉZA
Macska                                      FISCHER LILIAN
Farkas                                       FERENCZ BÁLINT            
1. Vadász                                  ERDŐDI ZSOLT
2. Vadász                                  FAZAKAS GÉZA     
                                           

Zenei vezető: Drucker Péter
Szöveg: Bódi Zsófia e. h.
Díszlet- és jelmeztervező: Szelei Mónika
Koreográfus: Nagy Péter István e. h.
Ügyelő: Kovács Írisz
Rendezőasszisztens: Frigyesi Tünde
Rendező: RÉCZEI TAMÁS

 

 

 

Kecskemét percről percre

Élő adás