2020. Január 22. Szerda  Vince

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskemét arcai anno - Tablókiállítás

Ma délután a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretén belül szabadtéri kiállításon mutatták be a több mint száz évvel ezelőtti városközpontról készült felnagyított fotókat és Bahget Iskander művészi portréit, melyek az alföldi ember sorsát, jellemvonásait tükrözik.

„Ott virul a tiszta hív barátság,
Ánnyi szép legény és szép leány:
Harminczhatezer magyarnak zeng ott
Á szép magyar ige ajkán.

Ott magyar vér folydogál a népben,
Ismerem szokásit s jó szívét,
Én ne vágynám lángolón öledre,
Drága szülőföldem, Kecskemét!?”

(Losonczy László, 1812)

Kecskemét történelmi főtere a város szíve. Annak a városénak, melyet az alföldi ember virágoztatott fel. A fesztivál ideje alatt szabadtéren kiállításra kerülő tabló tárlatokkal mutatják be Kecskemét Múzeumának gyűjteményét gazdagító, több mint száz évvel ezelőtt készült városközponti fotókat és Bahget Iskander művészi portréit, melyek az alföldi ember sorsát, jellemvonásait is tükrözik.

Kada Elek, Kecskemét aranykorának polgármestere 1912-ben, a Vasárnapi Újságban így foglalta össze azt, hogy miképpen lett a „puszták metropolisa” Magyarország többször is legszebbnek választott főterű városa: „Kecskemét ősi város építkezése már nem felelt meg a mai kor ízlésének és az emelkedő forgalomnak, minek következtében új városszabályozási terv készült és ez alapon régi városrészekben új utczák nyittattak és a szabályozással a központi piacztér is nagymérvben bővíttetett. Ez a nagyobb arányú szabályozás maga után vonta azt, hogy újabb monumentális jellegű épületek keletkeztek, mely építkezéseknél a hatóság nagy súlyt helyezett arra, hogy azokban a magyar építő művészet legújabb irányai jellegzetes kifejezést nyerjenek; mely iránynak legelső képviselője Lechner Ödön, a ki munkáját Kecskeméten az új városháza építésével kezdte meg…

A kiállítással a szervezők a most megújuló főtér, annak impozáns épületei, és az értéket teremtő alföldi ember előtt tisztelegtek.

A kiállítást létrehozta: Hírös Agóra Nonprofit Kft.
A kiállítás kurátora: Hajagos Csaba muzeológus-helytörténész, kulturális örökségvédelmi szakértő
Külön köszönet: Bahget Iskander fotóművésznek

Együttműködő partner:

Kecskeméti Katona József Múzeum
Kecskeméti TISZK Nonprofit Kft.

Támogató:

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata
Duvenbeck Kft.

 

Élő adás