2022. Május 16. Hétfő  Botond, Mózes

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméten alakult meg a Regionális Könyvtárak Kollégiuma

Megalakult a Regionális Könyvtárak Kollégiuma a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban hétfő délután. A kollégium koordinációs feladatokat lát el a megyei hatókörű könyvtárak között, emellett célja, hogy a határon túli könyvtárak ellátását megszervezze, megújítsa.

Megalakult a Regionális Könyvtárak Kollégiuma a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban hétfő délután. A kollégium a háttérben folyó munkát szervezi meg, vagyis koordinációs feladatokat lát el a megyei könyvtárak között, illetve a határon túli könyvtárak ellátását szervezi, újítja meg.

– Most elsősorban ki kell dolgozzunk saját működésünk rendjét, másrészt el kell indítanunk azokat a pilotokat, programokat, amelyek lehetővé teszik azt, hogy két fontos feladatunkat ellássuk. Az első a települési könyvtárak ellátásának javítása, a másik pedig, hogy kitaláljuk, milyen hatékony formában tudnánk a határon túli magyarok számára a könyvtári ellátást biztosítani - nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak dr. Kovács Béla Lóránt, a Debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója, aki azt az is elmondta, szimbolikus jelentősége vannak, hogy Kecskeméten alakult meg a kollégium.

– A kecskeméti könyvtárnak nagy hagyományai vannak egyrészt a képzések terén, másrészt nagyon szép a gyerekkönyvtára. Mintaértékű az is, ahogyan megszervezték a kis vidéki könyvtárak ellátását. Ezekkel a jó gyakorlatokkal egyértelműen gyarapítani tudják az országos könyvtári közösséget - hangsúlyozta dr. Kovács Béla Lóránt.

A megalakuló ülésen részt vett Kecskemét alpolgármestere, Szeberényi Gyula Tamás is.

– A kollégium megalakulása kicsit visszaigazolja az elmúlt évtizedek munkáját, amit a könyvtári szakemberei itt, Kecskeméten elvégeztek. A jövőre vonatkozóan pedig azt jelzi, hogy a kecskeméti könyvtár egy megkerülhetetlen intézmény nem csak a városban, hanem a térségben is. Büszkék vagyunk a könyvtárunkra, és örülünk, hogy most már regionális hatókörben is tevékenykedik - emelte ki az alpolgármester.

A kollégium tagjai Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének képviselőiből, a győri, a debreceni, a kecskeméti regionális könyvtárakból állnak, de az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója is rendszeresen tanácskozási joggal rendelkezik.

 

 

 

Élő adás