2019. Június 18. Kedd  Levente

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kimonó kiállítás nyílt a Népi Iparművészeti Gyűjteményben

Három hétig látható az a különleges japán kiállítás, mely ma (szombaton) nyílt meg a Népi Iparművészeti Gyűjteményben. A megnyitón tiszteletét tette Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is. A városvezető egy virágcsokrot kapott a tárlatot szervező Király Józseftől, aki így köszönte meg a város által biztosított támogatást.

- A kiállítás tárgya nem áll távol a múzeum céljaitól, hiszen itt is kézműves termékeket, olyan textilekez láthatunk, amelyek egy nép életéhez szorosan hozzátartoztak. Ráadásul olyan gyermek kimonókat és egyéb kiegészítő tárgyakat láthatunk, amelyek igazi ritkaságnak számítanak – köszöntötte a vendégeket Kriskóné Dávid Mária gyűjteményvezető, az esemény házigazdája.

Kissné dr. Szabó-Kis Mária, a Kecskeméti Szent László Lions Klub elnöke köszöntőbeszédében elmondta, beszélt az általuk nyújtott támogatásokról, az Aomori parkban elültetett – hamarosan virágba boruló - cseresznyefákról, ahol hamarosan olyan utakat és pihenőpadokat létesítenek, ahol a vakok és gyengénlátók is tudnak közlekedni, meg tudnak pihenni. Hozzátette, a kimono kiállítás megszervezése reményeik szerint tovább erősíti azt a kapcsolatot, mely a magyar és a japán emberek között virágzik.

Király József, a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnöke még jobban kifejtette a cseresznyevirágzás évszázados kulturális fontosságát, amikor a japán családok (és a turisták) ebben a rövid, de pompás időszakban kivonulnak, hogy gyönyörködjenek ebben a csodában, és ünnepi hangulatban áldozzanak a természet szépségének.

- A cseresznyevirág azonban nem csak szépségénél fogva jelentős a japán emberek számára, hanem egy olyan jelentést is hordoz, mint a mulandóság, a halandóság, és ezzel együtt a halhatatlanság, a körforgás, az újjászületés érzését – mondta Király József, akinek köszönhető, hogy egy olyan kiállítás jött létre, amelyet a város is szívesen támogat.

Élő adás