2018. Szeptember 20. Csütörtök  Friderika

14°C / 29°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Különleges kollázsokból nyílt kiállítás a Pedagógusképző Karon

Kiállítás-megnyitóval egybekötött ünnepségen emlékeztek meg szerdán délelőtt a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire és hőseire. A rendezvényen Fülöp Tamás, a kar dékánja mondott ünnepi beszédet, ő ajánlotta a résztvevők figyelmébe Rácz András képzőművész különleges kollázsait is.

A dékán Széchenyit, Petőfit, Damjanichot idézve szólt a szabadságharcról, a magyar nemzet összefogásának erejéről. Fülöp Tamás beszédében kitért arra is, hogyan támogatta Kecskemét és Bács-Kiskun a harcokat, és hogy milyen jelentősége van a 48-as hősök küzdelmeinek.

Az ünnepségen nyílt meg Rácz András képzőművész különleges kollázskiállítása is „Mindent nyerni, vagy mindent veszíteni!” címmel. Az alkotások a forradalom legfontosabb szereplőit, eseményeit örökítették meg egy Magyarországon egyedülálló technikával.  A művész ugyanis dekorfóliából, körömvágó kisolló segítségével készíti kollázsait.

A dékán rámutatott arra, hogy ezek a művek a magyarság népből nemzetté válásának folyamatát is bemutatják. A Mindent nyerni, vagy mindent veszíteni! cím pedig arra utal, hogy a forradalom hősei mindent egy lapra tettek fel a szabadság kivívása, a haza védelme érdekében.

Az ünnepség közös énekléssel ért véget. Dr. Smuta Attila zenepedagógus vezényletével adtak elő a tanárok és a diákok két dalt. Egy zenei kísérletnek is tanúi lehettek a résztvevők. Az esemény záróakkordjaként ugyanis a férfiak az a Jó lovas katonának, a nők pedig az A csitári hegyek alatt című dalt énekelték egyidőben. Gyönyörűen szólt a produkció, a kollázsokat pedig érdemes megtekinteni a Kaszap utcai főépület földszintjén.

Élő adás