2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kulturális Örökség Napja az egykori Városi Kaszinóban

Szombaton 10 órától a Kulturális Örökség Napja alkalmából szervezett épületvezetésre és előadásokra  várják az érdeklődőket a Rákóczi út 3. szám alatt lévő, egykori Városi Kaszinó épületébe.

A patinás épület nagyterme ad jelenleg  helyet – a Városháza felújítási munkálatainak befejezéséig – a polgári házasságkötési szertartásoknak.

Az egykori kaszinót Jánszky Béla és Szivessy Tibor tervezték, az 1910-es évek elején. Az építészek nevéhez számos más jelentős alkotás (pl. katolikus egyház II. bérháza; művésztelepi épületegyüttes) is kötődik Kecskeméthez.

Az 1911 decemberében lakhatási engedélyt kapott épület nem csupán a kaszinó székháza volt, hanem egyben bérház is – s Kecskemét új, modern „sugárútjához” igazodva – a földszintjére üzleteket és egy kávéházat is terveztek. A Kaszinó gyakorlatilag egyszerre és egybekapcsolódva épült fel a Gazdasági Egyesület szomszédos épületével. A Városi Kaszinó épülete a szecesszió ideáinak megfelelő, valódi Gesamtkunstwerk csúcsteljesítmény volt, melynek létrehozatalában jelentős szerepe volt a Kecskeméti Művésztelep tagjainak. Kisfaludi Strobl Zsigmond a külső plasztikai díszítéssel, Iványi Grünwald Béla kívül is (a főhomlokzat hármas oromzatára festett és az azóta elpusztult allegorikus kompozícióival) és belül is (a díszterem órás kandallója fölött elhelyezett pannójával) gazdagította az épületet, míg a színes üvegablakokat minden bizonnyal Jánszky Béla tervei alapján kivitelezhették. Az enteriőr fő alakítója pedig Falus Elek volt, így ő tervezte 1911-ben a – később számos társadalmi eseménynek helyet adó, jelenleg pedig házasságkötő teremként is funkcionáló – nagyterem dekorációját is a kandallóval és a díszítőfestéssel.

A szombati rendezvényen köszöntőt mond Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, az Értékmegőrzési Bizottság elnöke és előadnak a KKJM munkatársai; ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a KKJM Képzőművészeti Osztály vezetője és Hajagos Csaba történész-muzeológus, a KKJM Történeti – Néprajzi Osztály vezetője.

 

Élő adás