2020. Január 20. Hétfő  Sebestyén

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Leemelték a Városháza bádog csúcsdíszeit

Fontos részéhez érkezett a Városháza felújítása. Ma (szerda) délelőtt emelték le a bádog csúcsdíszeket, többek között Árpád fejedelem több száz kilós horgany öntvény szobrát, az épület legfőbb ékességét. Honfoglaló vezérünk Hódmezővásárhelyre kerül, itt fogják restaurálni az örökségvédelmi szabályokat szem előtt tartva.

Sokan álltak meg ma délelőtt a főtéren sétálók közül, hogy részesei legyenek a különleges eseménynek: a Városházát díszítő bádog szobor földetérésének. A horgany öntvény 1894-ből származik; úgynevezett kéregöntéssel készült. A Monarchia korában amolyan fricska volt az építők részéről, hogy a magyar ősiség egyik fontos szimbóluma került a szecessziós Városháza tetejére. 

A mintegy 400 kilós öntvényt egy daru segítségével emelték le az épületről, majd a többi bádog csúcsdísszel együtt Hódmezővásárhelyre szállítják. Eddig senki sem tudta, ki volt a szonor készítője, most azonban megtalálták rajta a vésetet: Hirmann Ferencz nevét.

Árpád vezér szobra egyébként korához képest jó állapotban van – tudtuk meg Vecsey Ádámtól, aki fémötvös restaurátor szakértőként felügyeli a munkát. A középkori ruhában ábrázolt fejedelem két csizmájának sarka hiányzott, amit az idők során próbáltak pótolni. Ezeket biztosan újra kell öntetni. Ezen kívül egy toll is forrasztva lett a szobor erősen korrodálódott sisakján.

Vecsey Ádám kiemelte, hogy a restaurálás során igyekeznek a szobor patináját megőrizni, hogy minden apró részlete megmaradjon az utókornak.

Elsőként olajos vegyszerrel kezelik a tömör cink öntvényt, majd kukorica csutka őrleménnyel tisztítják fel homokfúváshoz hasonló technológiával. Így nyeri majd vissza Árpád vezér eredeti fényét. Természetesen az egész folyamatot dokumentálják az örökségvédelem számára.

Árpád vezérrel együtt összesen mintegy 200 darab bádogelem díszítette a Városházát, ezek között vannak vízgyűjtők, buzogányos, koronás és zászlós díszek,valamint dísz manzárdablakok is. Ezeknek egyelőre még csak egy részét sikerült leemelni. Sajnos a díszek az idők során olyan rideggé váltak, hogy már nem lehet felújítani őket. Sokkal biztonságosabb az épület szempontjából az újragyártásuk. Szeretnének minden elemfajtából egyet restaurálni, hogy eredeti bádogdíszeket is visszahelyezhessenek a felújított Városházára.  

Élő adás