2018. Szeptember 21. Péntek  Máté

14°C / 30°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Magyar Arany Érdemkeresztet vehetett át Mészáros László

Mészáros László, a Patrióta Európa Mozgalom alapítója, nemzeti ünnepünk alkalmából állami kitüntetésben részesült. Budapesten, a Pesti Vigadó épületében vehette át a Magyar Arany Érdemkeresztet.

Mészáros László kecskeméti polgári, református értelmiségi családból származik. Eredetileg műszaki végzettségű mérnök, rendszerszervező. A még ma is aktív vidéki rendszerváltó értelmiségiek egyike. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik alapítója (1995), a megalakulása óta alelnöke-főtitkára, valamint több más társadalmi és kulturális szervezet alapítója, szervezője, tisztségviselője.

A Patrióta Európa Mozgalom alapítója és jelenleg is főszervezője, irányítója - mellyel célja, a magyar polgári gondolkodás ébrentartása, a magyar polgárok összetartása, és a nemzetek Európájának létrejöttét elősegítő civil háttér megteremtése. E mozgalom a Békemenetek egyik szervezője is.

Már a rendszerváltást megelőző 1980-as évek aktív közéleti szereplője, az MDF vidéki megszervezésének legaktívabb tagjainak egyike. Az első demokratikusan megválasztott Országgyűlés tagja (1991-1994), az Országgyűlés Kulturális- és Sajtóbizottságának tagja (1992). Az egykori rendszerváltó, kormányzó MDF-ben több fontos tisztség viselője.

Magyar Rádió Kuratóriumának tevékenységét ellenőrző - az Országgyűlés által megválasztott Ellenőrző Testület elnökeként (2004-2007), komoly politikai és szakmai viták kereszttüzében kellett védelmeznie a Magyar Rádió függetlenségét, a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát, a közszolgálatiságot.

A 150 éve alapított Kecskeméti Lapok Lap-, és Könyvkiadó vezetője (2007-től).

Nevéhez fűződik a Magyar Múzsa könyvek kiadása, és annak keretében egyebek mellett a Harmadik Évezred sorozat könyveinek megalkotása, szerkesztése, megjelentetése. (Elárvult szabadság, Kiáltás,Új államalapítás, Az én hazám, A magyar szép, A második kecskeméti konferencia).

Közéleti emberként, valódi civilként, immár évtizedek óta tevékeny részese, számtalanszor főszervezője, „motorja” az alulról építkező társadalmi szervezeteknek, azok rendezvényeinek. Szakmai és civil konferenciák szervezője.

A „határtalan haza”, a határok feletti nemzetegyesítés gondolatának egyik szószólója, és alázatos szolgája a nyolcvanas évek elejétől. A határokon túl rekedt nemzettársaink identitásának megőrzését elősegítendő, több alapítványt hozott létre. Ma is aktív résztvevője az „összmagyar” kultúra megőrzését célul kitűző civil szervezetek munkájának.

Hittel vallja, hogy:
„Nekünk, magyar demokratáknak, a nemzeti lét, a magyar kulturális hagyományaink és kivételesen gazdag, gyönyörű anyanyelvünk megőrzése, éppen olyan alapértékünk, mint az emberi jogok védelme, a társadalmi szolidaritás, a vállalkozás szabadsága, és a gazdasági növekedés gyümölcseinek igazságos elosztásába vetett hit és szándék, valamint a tiszta természethez, a védett környezethez való jog. Mindezek teljesülése nélkül a demokrácia nem, nem lehet teljes. Az antik, illetve keresztény hagyományainkon, kultúránkon alapuló magyar és európai identitásunk, a jogállamiságunk nem képzelhető el, ezen értékeink maradéktalan teljesülése nélkül."

 

Élő adás