2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Megkezdődött a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Szerda este megnyílt a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) és 11. Európai Animációs Játékfilm és TV-Film Fesztivál, amelynek versenyprogramjába - a több mint 200 beérkezett magyar nevezésből - két egész estés alkotás, 14 diákfilm, 22 rövidfilm, 23 televíziós sorozatepizód és 28 alkalmazott animáció került, emellett mintegy 30 film az információs programba. Az európai versenyben 5 egész estés alkotás, 28 sorozatepizód és 6 tévéfilm látható, valamint 12 animációt vetítenek versenyen kívül.

A közönség fergeteges nyitányt láthatott a TanBorEn Trio-tól, aVirtuózok című komolyzenei tehetségkutató ötödik, Kamara Virtuózok elnevezésű évadának győztes csapatától a megnyitón. A csapat kecskeméti tagja, Tóth Levente elmondta, édesapja, a rajzfilmstúdiós Tóth László révén már többször vett részt KAFF-okon, és nagy tisztelettel fogadta Mikulás Ferenc fesztiváligazgató felkérését, hogy idén jöjjenek el az együttessel.

A fesztivál megnyitóján Krucsainé Herter Anikó kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkár olvasta fel prof.dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének szavait. - Hogy milyen művészeti jelentősége, mögöttes jelentéstartalma, nemzettudat-erősítő szerepe lehet egy filmalkotásnak, arra talán a legkiválóbb példák a Kecskeméten hosszú évtizedek óta készülő animációs filmek. Generációk nőttek fel a Magyar népmesék sorozat egyes epizódjain. Ezek az alkotások nem csupán egyedülálló művészeti eszközökkel lettek elkészítve, hanem a mai napig tanítják a gyerekeket történelmünkre, egyetemes értékeinkre, és emellett megalapozzák az egészséges nemzeti identitást - üzente a miniszter.

A megnyitón Pro Cultura Hungarica díjat kapott Sayoko Kinoshita, az ASIFA elnöke, a japán ASIFA elnöke, a Hiroshimai Nemzetközi Animációsfilm-fesztivál igazgatója. Az elismerést az a külföldi szakember kaphatja, aki sokat tett a magyar animációs filmművészet megismertetéséért a világban. A díjazott nem tudott eljönni a fesztiválra, ezért Haruko Napocska vette át Krucsainé Herter Anikótól a kitüntetést.

Életműdíjjal jutalmazta a fesztivál szervezőbizottsága az 50 éves Kaláka Együttest. Annak jelentősége, amit a zenekar a magyar animációs filmes kultúráért tett, talán abban mérhető leginkább, hogy elég meghallgatni a zenekar mesékhez írt zenéit ahhoz, hogy a történetek csukott szemmel is láthatóak legyenek. A díjat Mikulás Ferenc fesztiváligazgató adta át.

Varga Mónika végül Dr. Mohamed Ghazalát, az ASIFA főtitkárhelyettesét, az egyiptomi ASIFA elnökét szólította a színpadra, hogy mutassa be az idei díszvendég földrész animációs filmes kultúráját. Mint elhangzott, Afrikában az animáció sosem kapott elegendő anyagi finanszírozást, így az alkotók elsősorban rövid fikciós vagy dokumentumfilmeket készítenek, hiszen ezekre könnyebb támogatást szerezni. A megnyitót követően a magyar rövidfilmek első versenyblokkját vetítették, amelyben az Oscar-díjas Rófusz Ferenc Utolsó vacsorája is helyet kapott.

Élő adás