2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Múzsa: Pad őrzi Király László György emlékét

Emlékpadot avattak a Magyar Fotográfia Napja alkalmából a két évvel ezelőtt váratlanul elhunyt Király László György kecskeméti fotóművész tiszteletére a Magyar Fotográfiai Múzeum előtt. A megemlékezést, amelyen részt vett a város polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is, a Magyar Fotográfiai Alapítvány és a Mélymerülés című utcalap szervezte.

 

Király László György 2020 májusában váratlanul hunyt el, nem sokkal azt követően, hogy barátaival, Kriston-Vizi Józseffel, Libor Zoltánnal és Ulrich Gábor képzőművésszel létrehozták a Mélymerülés című utcalapot. A kiadvány vállaltan a mélyszegénységben élők megsegítésének szándékával született. Király László György sikeres közgazdász volt, korábban az országos adóhatóság, az APEH elnöke, sikeres adótanácsadó.

A fotográfia is mélyen érdekelte, elsősorban a látszat és a valóság problémája és a természetben fellelhető geometria foglalkoztatta. Első komoly sikerét A pusztulás vonalai című, az elhagyott homokbányai orosz laktanya omladozó épületeiről készült képsorozatával aratta. Már két évvel első nyilvános kiállítását követően felvették a Magyar Fotóművész Szövetségbe. A Magyar Fotográfiai Alapítvány tagjaként, 2011-től haláláig elnökeként, a Mai Manó Ház gazdasági vezetőjeként igen fontos munkát végzett a hazai fotóstársadalom érdekében. Nevéhez fűződik az Újvári Sándorral közösen megálmodott és négy alkalommal megrendezett Kecskeméti Fotószalon sorozata. Király László György sokat tett a Cédrusnet program keretében az időskorúak társadalmi aktivitásának érdekében is. Tevékenysége szerteágazó és minden esetben közösségi célokat szolgáló volt.

Erre a változatos és eredményes pályára emlékeztek mindazok, akik augusztus 29-én, a Magyar Fotográfia Napján összegyűltek a fotográfiai múzeum épülete előtt, hogy emlékpadot állítsanak Király László György tiszteletére. Az ötlet gazdája dr. Kriston – Vízi József etnográfus, a Mélymerülés című utcalap főszerkesztője volt.

Élő adás