2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Országos és Nemzetközi Origami Találkozó lesz Kecskeméten

A 30 évvel ezelőtt Kecskeméten megalakult és sokáig székhelyét is itt jegyző Magyar Origami Kör ezen a hétvégén tartja éves Közgyűlését városunkban. Az eseményről csütörtökön délután tartottak sajtótájékoztatót a Három Gúnár Hotelben.

A Magyar Origami Kör 30 évvel ezelőtt alakult Kecskeméten, és az idei lesz a kör 29. találkozója, ugyanis az első évben még csak kiállítást szerveztek a tagok. Már a legelső alkalmaktól kezdve mindig voltak külföldi látogatók, vendégek az origami találkozókon.  Ez idén sincs másként: japánból érkezett Aoyogi Shoko origami mester asszony, Hilly Jongsma, a MOK holland tagozatának alapítója, a magyar szervezet nemzetközi kapcsolattartója és segítője, Ali Roukema, valamint a nemzetközi könyvkiadás és a műfaj népszerűsítésének „milliomosa” Tiny Van Der Plas.

– Az első időkben arról szóltak a találkozók, hogy olyan dolgokat, technikákat tanítsunk egymásnak, amit aztán tovább tudunk adni mi is. Aztán a következő generáció már inkább a művészi célokat tartotta szem előtt, a bonyolultabb technikával, hosszabb idő alatt elkészülő darabok kerültek előtérbe. A mostani találkozón szeretnénk a művészibb, komplexebb dolgok mellett visszatérni kicsit a gyökerekhez. Vagyis olyan egyszerű, játékos figurákat is tanulni, amit akár a gyerekek is meg tudnak csinálni – mesélte Kricskovics Zsuzsanna, a Magyar Origami Kör alapítója.

Az origaminak egyébként amellett, hogy szép a végeredmény, sok haszna is van: fejleszti a koordinációs készségeket és a koncentrálásban is segít, ezért jó akár kisgyerekekkel is hajtogatni.

– Az egész találkozó arról szól, hogy tanuljunk egymástól, új ötletekkel, új technikákkal segítsük egymás fejlődését – mondta Sági Judit, a Magyar Origami Kör elnöke.

Kecskeméten augusztus 10. és 12. között tartják a 29. Nemzetközi és Országos Origami Találkozót a Sport Hotelben.  Az egyébként zártkörű rendezvényre közel 90 látogatót várnak a világ minden tájáról. Természetesen készültek a szervezők mindenki számára látogatható programmal is: 11-én, szombaton este kuszudamákat és ledes világító díszeket készítenek a 650. születésnapját ünneplő Kecskemét város főterén.

Élő adás