2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Népszerű Bartók-dallamok cimbalomhúrokon

Különleges koncertnek lehettek tanúi péntek este az Evangélikus templomban megjelent kecskeméti zeneszeretők. A Kodály Művészeti Fesztivál újabb hangversenyén Bartók Béla közismert műveinek átiratait két cimbalomművész szólaltatta meg.

Az eredetileg cimbalomra íródott művek száma – ezt a hangszert a közelmúltban választották a hungarikumok közé – a kortárs repertoár kivételével igen véges. Balogh Kálmán és Gódor Erzsébet cimbalomduója 2017 őszén épp azért alakult, hogy átirataikkal, elsőként Bartók Béla műveinek kétcimbalmos előadásával ezt az űrt csökkentsék.

Gódor Erzsébet, a Zeneakadémia nemrég diplomázott cimbalomművésznője hangszere és a kortárs zene elhivatott közvetítője. „Célom, hogy a cimbalom a magyar és a külföldi koncertélet közkedvelt hangszere legyen, illetve minél több fiatal tudja megismerni a hangszer sokszínűségét: a hangszeren játszott műfajok sokaságát, technikai lehetőségeit és a hangszínek változatosságát” – vallott célkitűzéséről korábban. Törekvését játékával is igazolta, a koncert során felhangzó darabokban megmutatta, hogy milyen sokféleképpen lehet megszólaltatni a cimbalmot.

 

Gódor Erzsébet cimbalomművész 1991-ben Budapesten született. 2016-ban szerezte meg kitüntetéses cimbalomművészi és tanári diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus cimbalom tanszakán, ahol Gerencsérné Szeverényi Ilona növendéke volt. Tanulmányai során kamarát, népi cimbalmot és improvizációt is tanult. Itthon és külföldön egyaránt koncertezik, repertoárja a reneszánsz kor zenéjétől a kortárs művekig terjed. Korán barátságot kötött napjaink cimbalomirodalmával, és azóta is személyes kapcsolatban áll a szerzőkkel, akik nem egyszer neki dedikálják friss művüket, így több kortárs mű ősbemutatója is az ő nevéhez fűződik. Fiatal kora ellenére számos sikert ért már el: 2009-ben az Országos Rácz Aladár Cimbalomverseny első helyezettje és nagydíjasa, a 2013-as Csehországi Nemzetközi Cimbalomverseny első helyezettje, különdíjasa volt, míg 2014-ben bejutott a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor elődöntőjébe.

 

Az est másik előadója, Balogh Kálmán zenei pályája sem szokványos. Annak ellenére, hogy híres cigányzenész család sarja, szülei mérnöknek szánták. Ám amikor 15 éves korában egy családi látogatás alkalmával megtanult és lejátszott egy bonyolult román dallamot Balogh Elemérnek, a híres nagybácsinak, a tervek módosultak. A muzsikához fűződő viszonyáról korábban így beszélt: „A zene a lélekről szól, a lélekről mesél. Sokfajta stílusú zene létezik, de a zene alapanyaga, a hangok rendszere, a hangok világa azonos. Már fiatal korom óta érdekelt, hogy mi adja egy-egy stílus jellegzetességét, eltérését, különbözőségét a másiktól…hogyan alkalmazkodjunk más-más feltételekhez, hogyan bújjunk más-más öltözetbe?”

 

Balogh Kálmán cimbalomművész 1959-ben született Miskolcon. Diplomáját 1980-ban szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola cimbalom-, szolfézs- és énektanári szakán. Magyarország egyik legelismertebb és legkeresettebb cimbalmosa, de játéka külföldön is mindenhol sikert arat. Játszott a Carnegie Hall színpadán, fellépett Wolfgang Sawallisch, Alan Bern vagy akár Frank Zappa társaságában. Mesteri játéka Francis Ford Coppola filmjének zenéjében is hallható (Youth without Youth, 2007). Sokat tesz a cimbalom népszerűsítéséért. Több CD-felvétel fűződik a nevéhez, ezenkívül számos díjjal kitüntetett művész. 2007 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népicimbalom-tanára.

 

Bartók Béla kizárólag az I. rapszódia zenekari szólamában használt cimbalmot, szóló-, illetve kamaraműveket nem írt erre a hangszerre. Kompozíciói azonban remekül illenek a cimbalom különleges hangzásvilágához. A kecskeméti koncerten műsorra tűzött darabokat, így például az Este a székelyeknélt, a Tizenöt magyar parasztdalt és a Három csíkmegyei népdalt a két cimbalomművész egyedi atmoszférát teremtve szólaltatta meg.

A Kodály Művészeti Fesztivál vasárnap este Novák Anikó zongoraestjével folytatódik. A Kodály Intézetben 20 órakor kezdődő koncerten a közel 10 éve Kecskeméten is tanító zongoraművésznő Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Johann Sebastian Bach műveit szólaltatja meg.

Varga Géza

Élő adás