2020. Június 2. Kedd  Anita, Kármen

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nyelvet, nyitottságot tanulhatnak, és feledhetetlen élményekkel gazdagodhatnak a cserediákok

Idén nyáron 14 országból több mint száz cserediák érkezik Magyarországra a 2019/2020-as tanévre az AFS Nemzetközi Csereprogram Alapítvány szervezésében. Közülük eddig három külföldi középiskolás már biztosan Bács-Kiskun megyében ismerkedhet majd meg Magyarország kulturális és társadalmi értékeivel. A többi diák, elsősorban thaiföldi és török középiskolások számára toboroz önkéntes családokat a megyéből is a világ legnagyobb és legrégebbi nemzetközi diákcsere-szervezete, az American Field Service (AFS), mely július közepéig várja azon családok jelentkezését, akik szívesen fogadnának a jövő tanévben egy cserediákot.

A Kiskunhalason és Kecskeméten tanuló külföldi diákok és a Bács-Kiskunból kiutazó középiskolás „nagykövetek” évről évre a megye jó hírét öregbítik szerte a világban: ebben a tanévben négy Bács-Kiskun megyei diák tanul (Mexikóban, a Dominikai Köztársaságban, Brazíliában és Finnországban). A megyénkben pedig jelenleg három külföldi (thai, török, hong-kongi) középiskolás diák ismerkedik a magyarországi élettel és kultúrával.

A kiskunhalas-kecskeméti körzetben egy lelkes önkéntes csapat segíti aktívan az AFS diákcsere programjainak sikeres megvalósítását: ők tartják a kapcsolatot a fogadó családokkal és a fogadó iskolákkal, népszerűsítik a csereprogramokat az iskolákban, továbbá különféle érdekes programokat szerveznek a fogadott diákok számára.

Házhoz jön a nyelvgyakorlás annak, aki cserediákot fogad

„Döme, a fiam 14 éves, több évig tanult angolul, de nem igazán mert beszélni. A jelenleg is nálunk élő török cserediákunk, Cagdas áttörte ezt a falat. Döme most már folyamatosan beszél angolul, bátran kommunikál bárkivel” – mondja a férjével és két gyermekével Kiskunhalason élő Juhász Tímea.

Allegra Kecskemétre is ellátogatottA szintén kiskunhalasi Tóth-Nagy Edina – aki Csenge lányával 2014 augusztusa óta már 8 cserediákot fogadott hosszabb-rövidebb időre – megerősíti Tímea szavait: „Allegra, az első cserediákunk mindössze három hónapra érkezett hozzánk Olaszországból. Fantasztikusan jól beszélt angolul, magyarázta a szabályokat, és nagyon szívesen segített Csengének az angol nyelv használatában. Így közvetlenül elutazása után Csenge sikeres középfokú nyelvvizsgát tett. 2016-ban aztán egy venezuelai fiú, Luis érkezett hozzánk 5 hónapra. Csenge vele nagyon jól tudta gyakorolni a spanyolt.”

Mivel Tóth-Nagy Edina nem beszél idegen nyelvet, a lánya a tolmácsolást is bőven gyakorolhatta. „Ha valami komoly dologról akartam beszélni a diákokkal, Csenge fordított. Ilyenkor leszögezte, hogy ez most nem az ő véleménye, csak fordít. Így megtanulta azt, hogy azt is ki kell tudnia mondani, ami nem annyira kellemes. Nagyon jól megtanult úgy beszélni, hogy amit mond, azzal ne bántson, de a lényeg átmenjen. Több esetben tanúja voltam lányom kiváló mediátor-képességének is.” – mondja Edina

A nyelvtudáson kívül sok egyéb képességet is fejleszt a cserediák-fogadás

„Azt gondoltam, hogy a magyar és a török kultúra sokkal jobban különbözik egymástól, azonban amióta Cagdas itt van velünk, jóval több hasonlóságot fedezek fel, mint különbséget. Egyébként Cagdas is úgy választotta célországként Magyarországot, hogy minél kevesebb legyen a különbség és több a hasonlóság. – vélekedik Juhász Tímea. Amióta itt van, a családban sokkal türelmesebbek, elfogadóbbak vagyunk egymással is. A 8 éves lányom, Lola az idegenekkel eddig zárkózott volt, nem fogadott el mindenkit maga körül. Cagdast viszont imádja, testvérként kezeli.

„A 3 hónapig nálunk élő olasz kislány, Allegra kiváló nyelvérzékkel bírt, mondja Tóth-Nagy Edina. A pantomim-képességem is sokat fejlődött, de Allegra háromhónapnyi magyar tudásával már egész jól elbeszélgettünk, s azóta is, ha írunk egymásnak, zömében a magyar nyelvet használjuk. Ezenkívül nagyon sokat kirándultunk is az országban. Mondhatni Allegrának köszönhetően ismertük meg mi is hazánkat.”

Juhász Tímea szerint a mai szülőgeneráció tipikus problémája, hogy „hajlamosak vagyunk akaratlanul is elkényeztetni gyermekeinket, nem tanítjuk meg nekik, milyen osztozkodni, alkalmazkodni, konfliktust megoldani egy másképp gondolkodó emberrel. A cserediák észrevétlenül ezt is megtanítja nekik.”

Nemcsak adnak, sokat kapnak is a cserediákok

A külföldi gyerekek is nagyon sok különleges élménnyel lesznek gazdagabbak a magyar családokkal való együttélés során. A Juhász Tímeáéknál élő, nyitott, közvetlen török fiú, Cagdas az elmúlt nyolc hónap alatt rendkívül sok barátot szerzett, és annyira megszerette Magyarországot, hogy elhatározta, hogy nálunk fog egyetemre járni.

A Tóth-Nagy Edináéknál 11 hónapot töltő hongkongi lánynak, Chu Ka Hei-nek az volt a kellemetlen „hozott” élménye, hogy az ő nagymamája – és a társadalmuk is – csak a fiú unokát szerette. A téli időszakban Edina édesanyja velük lakott. Chu Ka Hei-nek először nagyon furcsa volt a gyengéd, szerető nagymama, de a csereév végére mély kötődés alakult ki köztük.

Hogyan lehet jelentkezni önkéntes fogadó családnak?

Azok a családok, amelyek külföldi diákot fogadnának, az AFS budapesti irodájához vagy megyei önkénteseihez fordulhatnak felvilágosításért, illetve a www.afs.hu oldalon szerezhetnek információkat. Az önkéntes családok számára az AFS támogatást nyújt, amely a diák utazási költségeit, iskolai étkezését, betegség- és balesetbiztosítását, gyógyszereit fedezi. A cserediákok fogadásának nincsenek szigorú követelményei, fontos azonban, hogy egy család azért döntsön egy külföldi diák befogadása mellett, mert kíváncsi egy más országból érkező emberre.

A világ második legnagyobb önkéntes szervezete
A Nemzetközi Vöröskereszt után a világ második legnagyobb önkéntes szervezeteként számon tartott AFS 1990 óta működik Magyarországon, világszerte azonban 2015-ben ünnepelte alapításának 100. évfordulóját. A világszervezet 80 országban mintegy 40 ezer – hazánkban négyszáz – önkéntes munkáját koordinálja, s eddig több mint kétezer magyar diák csereévét, és nagyjából ugyanennyi külföldi diák magyarországi tartózkodását szervezte meg. Az AFS révén több mint 80 ország 13 ezer diákja vesz részt minden évben 3-11 hónapos külföldi tanulmányúton, s eddig világszerte több mint 400 ezer középiskolás és fiatal felnőtt tanulhatott külföldön, ahol önkéntes befogadó családoknál éltek és helyi iskolákban tanultak.

Élő adás