2020. Május 29. Péntek  Magdolna

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„Olyan alkotó volt, aki az emberek, a dolgok mélyére tekintett és látott”

Az egész város megrendült, amikor hétfőn délután váratlanul elhunyt Kecskemét kulturális életének egyik meghatározó személyisége, Király László György, az APEH egykori elnöke. A Kecskeméti Televízió Múzsa című magazinja jövő héten emléke előtt tiszteleg. Az összeállításból most Öveges László főépítész emlékező gondolatait osztjuk meg olvasóinkkal. 

Élete fő műve: az élete

Teljes életet élt.

Közgazdászként, fotóművészként, közéleti személyiségként, családfőként, barátként, másokat segítő emberként külön-külön is kiválóság volt. Ám ő saját életére is úgy tekintett, mint a világra. Egészében. Életét egységében látta, élte... minden  részletében összetartozóként, arányossággal gondozandó  műként.

Valójában élete fő műve az élete volt.

Ez a mű, már évekkel ezelőtt teljessé, kerek egésszé vált.

Ha a számára oly kedves képzettársítással élünk, akkor életművét egy hívogatóan fénylő gömbként látjuk.

Egy élő, folyton változó, nyitott energiaként, amelyből kifelé az ő tudása, segítőkészsége, alkotó ereje, személyisége áradt,  befelé pedig tisztelői,  barátai, az  általa  megsegítettek szeretete, elismerése,  megbecsülése táplálta a megújuló erőt.

Így gyarapodott, vált egyre gazdagabbá napról napra, élete végéig az egyébként már kész mű.  Az ő élet-műve.

Teljes életet élt.

Látszat és Valóság

Tudatos művész volt.

Intellektuális indíttatású műveiben az igazat, a valósat és annak általa vágyott rendjét kereste.

Olyan alkotó volt, aki az emberek, a dolgok mélyére tekintett és látott is.

Oda - olyan mélyre - ahol a felszínt fedő látszat takarásában a valóság vár, ahol a megoldások kulcsos dobozkája rejtezik, ahol a tiszta érzelem és az eredeti humor forrása búvik.

Ő azok közé tartozott, akik látják ezt, képes volt a felszínre hozni önmaga és mások örömére.

Legjobb műveiben a felszínre hozott tiszta, általa bemutathatóvá rendezett valóságot engedte átszőni a látszat... látszólag  hamis,  esetleges világával.

Mert a látszat mi vagyunk. Mi, emberek. A látszatot mi teremtjük vágyainkkal, gondolatainkkal, tetteinkkel, álmainkkal, erénnyel és hibával.

A látszat nélkül a valóság csupán száraz, tényszerű ismeret.

Látszat és valóság kapcsolatának titkait kutatta.

„Látszat és valóság”. Ez volt első közös kiállításunk címe.

Látszat és valóság, ez volt erős intellektuális barátságunk egyik fontos kötőeleme.

Öveges László, Kecskemét, május 15.

A KTV Múzsa című magazinjában Öveges László főépítész, Király László György régi barátja mellett megszólal majd Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, Lángné Nagy Mária a Kecskemét múltja és jelene Facebook csoport kapcsán, Bárdos Ferenc pedig a Kecskemét Kultúrájáért Alapítvány titkáraként emlékezik vissza az elhunytra. Király József a művésztalálkozó kitalálójaként és szervezőjeként, régi barátként, Kriston Vízi József és Libor Zoltán közös munkájuk, a Mélymerülés kapcsán beszél Király László Györgyről, Gaborják Csaba a Méltó Torok Bortársaság tagjaként és közgazdászként mutatja be őt.
A Múzsa emlékező műsorát kedden 20 órától láthatják a Kecskeméti Televízió műsorán.

HIRDETES_CIKK_KOZEPEN_TELJESEN_LETILTVA

Kecskemét percről percre

Élő adás