2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Öröm-áldozat a Creator Spiritus-kiállításon

Örömről és áldozatról, a szép, az igaz és a jó megragadásáról, a művészek kötelességéről és az alkotások befogadásában rejlő lehetőségről szólt a hetedik Creator Spiritus-kiállítás megnyitója tegnap (szerdán) este a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központban.

A Festivo vonósnégyes játékával keretezett megnyitón Balanyi Károly Ferenczy-díjas grafikus- és zománcművész elmondta, két célból rendezték a kiállítást: hogy segítsék a felkészülést a jövő évi eucharisztikus világkongresszusra – ezért lett az ajánlott téma „Az élet kenyere” –, illetve hogy köszöntsék a huszonöt éves fennállását ünneplő Szentcsalád plébániát, hiszen a szakrális képzőművészeti kiállítássorozat igénye húsz évvel ezelőtt a plébániához valamilyen formában kötődő művészek körében merült el. Azóta háromévenként rendeztek meghívásos kiállítást, hogy teret adjanak a transzcendens témákat felvállaló alkotóknak.

Dr. Tóth Tamás, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, a kiállítás védnöke köszöntő beszédében arról beszélt, hogy amikor az egyház értéket teremt vagy odaáll a művészet mögé és mellé, akkor arról tesz tanúságot, hogy „nekünk a szép, az igaz és a jó a meghatározó, és fontosnak tartjuk, hogy ez a művészeti alkotásokban is visszatükröződjön.”

„Áldozat” – ezt a szót emelte ki köszöntő beszédében dr. Mák Kornél alpolgármester, mert mint mondta, ez egyaránt benne van a kenyérben, az úrvacsorában és az alkotás folyamatában.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke két beszélgetést idézett fel, egyet a jelenlévő alkotók, egyet pedig a közönség figyelmébe ajánlva. Egy ízben arról társalgott Pilinszky Jánossal, hogy a művészet feladata a sohasem volt létrehozása. Ennek érdekében a művésznek bármilyen nehézséget le kell küzdenie, minden körülmények között létre kell hoznia az életművét, mert aki nem aknázza ki a képességeit, a talentumait, az az isteni szándékot nem teljesíti be.

Egy másik alkalommal pedig, mesélte a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Munkácsy Mihály-díjas belsőépítész, Freund Tamás agykutató volt az, aki tudatosította benne, hogy az öröm érzése az, ami ébren és életben tartja az agysejtjeinket.

Fekete György ezt az üzenetet akarta a jelenlévőknek is átadni. „Azért vagyok ma itt – fogalmazott a 87. születésnapját néhány nappal ezelőtt ünneplő professzor emeritus –, hogy elmondjam: tanuljatok meg örülni, mert elképesztő források vannak az életben, és csak rajtunk múlik, tudunk-e annak örülni, ami valahonnan onnan, a Küldőtől jön? Mert az Úristen nem boldogtalanságra, nem szenvedésre, nem letargiára, nem szkepticizmusra, nem agresszióra teremtett bennünket, hanem az egymás iránti szeretetre. Nem megnyitni akarom a kiállítást, hanem a ti szíveiteket akarom megnyitni a kiállítás előtt: nézzétek úgy az alkotásokat, hogy azokban milyen örömtartományok vannak, mi az a többlet bennük, amelyek Istentől, Jézus Krisztus feltámadásából erednek.”

Kiállító művészek: Aknay János, Balanyi Károly, Balanyi Zoltán, Budaházi Tibor, Damó István, Fekete György, Földi Péter, Gulyás Géza, Gyalai Béla, Hollósy Katalin, Kalmárné Horóczi Margit, Péter Ágnes, Szabó Pál, Zsolczai Balázs.

A kiállítás látogatható október 27-ig, naponta 10 és 18 óra között.

Élő adás