2018. Szeptember 20. Csütörtök  Friderika

14°C / 29°C

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

A 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett Kecskemét

Ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak szerdán délután Kecskemét főterén az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából. Az ünnepségen a 100 éves magyar légierő megalapításáról is megemlékeztek.

A megemlékezés a Kecskeméti Református Általános Iskola diákjainak a forradalom eseményeit bemutató előadásával kezdődött. Az ünnepi műsoron verset mondott Rácz Szabó Zoltán Zászlós és közreműködött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Katonazenekar. Az egybegyűlteket a Református Általános Iskola, Forradalom és szabadságharc pillanatképei című műsora után Ugrik Csaba, dandártábornok köszöntötte. 

"Akkor örök értékű egy kultúra, egy nép, ha léteznek mindig olyanok akik ápolják.

A haza gyermekei megmutatták Európának és a honfitársaknak, hogy meg tudják valósítani a félbemaradt álmokat. Bár a sorscsapások fájdalmat szültek, nekünk ebben a korban élőknek az a feladatunk, hogy magunkévá tegyük a forradalom tanításait. Nehéz manapság a terveknek a vágyaknak valódi értelmet adni, de van egy iránymutató érték, ami erőt ad, ez pedig a haza és a nemzet." - mondta beszédében a dandártábornok.

A forradalmi események mellett a magyar légierő megalapításának 100. évfordulójáról is megemlékeztek. 

A színpadi műsor után az ünneplők koszorúkat helyeztek el a Kossuth-szobornál. Ezt követően pedig a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőr Egyesület tagjai tartottak bemutatót.

Március 15-én 14-órakor Múltidéző – Tavaszváró ünnepséggel folytatódnak a megemlékezések a Nyíri erdőben. A részletes program ITT olvasható.

Élő adás