2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Rákóczi-emlékkiállítás nyílt Katonatelepen

Rákóczi-emlékkiállítás nyílt pénteken délután a katonatelepi Mathiász János Általános Iskolában a 2019-es Rákóczi-emlékév rendezvényeként. A vándortárlat anyagát alkotó képes ismeretterjesztő tablók Kecskeméten korabeli fegyverekkel is kiegészültek Máday Norbert jóvoltából.

Elsőként érkezett Kecskemétre a Hadtörténeti Intézet által a Rákóczi-emlékévre összeállított emlékkiállítás. A vándortárlatot a katonatelepi Mathiász János Általános Iskolában állították fel. A péntek délutáni megnyitón dr. Zombor Gábor hangsúlyozta, hogy méltán lehetünk büszkék arra a korszakra, amelyet ez a kiállítás elénk hoz. A parlamenti képviselő hozzátette, a mai értékrendünkben nagyon sok olyan jellemző van, amely az első nagy nemzeti szabadságharcunk korából eredeztethető. A vándorkiállítást Máday Norbert eredeti, Rákóczi-korabeli fegyverekkel egészítette ki.

A nagylelkű felajánló, aki 30 éve gyűjt fegyvereket, elmondta, hogy a Rákóczi-szabadságharc relikviáit 90-95 százalékban elpusztították, ezért nehéz volt összegyűjteni őket. Hangsúlyozta, mélyen meg kell hajolni azon idős emberek előtt, akik a Rákosi-rendszer ÁVH-s világában ezeket a tárgyakat megőrizték nádtetőben, sárdeszkában vagy falban. Mint mondta, ők igaz magyarok. A kiállítást dr. Fekete Gábor hozta Kecskemétre.

A szervező elmesélte, hogy amikor kiderült, hogy egy Rákóczinak emléket állító tárlat nyílik, minden második meghívott azt mondta, hogy eljön. Ez visszaigazolás volt számára arról, hogy a magyar történelem nem kopott el – fogalmazott. Hozzátette, hogy magyar történelmünk ismerete nélkül nem tudunk a jelenben sem jó döntéseket hozni. Gaal Gergely, a Rákóczi Emlékév Testület elnöke azt mondta, hogy Rákóczi személye ma, 300 év távlatából is képes összefogást teremteni, integrálni a magyarságot. Demeter József író, költő Ady Endre A Rákóczi vén harangja című versét adta elő, majd Varga László nyugalmazott püspökhelyettes mondott zárszót.

Élő adás