2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Salacz László: az összefogásban világrengető erő rejlik

Az Aradi vértanúk terén tartottak ünnepi megemlékezést Kecskeméten október 6-án, a nemzet gyásznapján. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a szabadságharc tizenhárom honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

Az 1849. október hatodikán kivégzett 13 magyar honvéd emléke előtt ünnepi műsorral és koszorúzással tisztelegtek az Aradi Vértanúk terén. Dr. Salacz László országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett: az aradi vértanúk és 1848-49 névtelen hősei életüket áldozták a magyar hazáért, a szabadságért. Mint mondta, legfőbb közös értékünk a szabadságunk, nekünk, az aradi vértanúk örököseinek pedig kötelességünk megvédeni azt.

Dr. Salacz László ünnepi köszöntőjében rámutatott arra, bár a bécsi forradalom évfordulójára időzített kivégzéssorozat a levert szabadságharc utáni megtorlások tetőpontja volt, a szabadságharc nem volt hiábavaló küzdelem.

– A bukás ellenére a nemzetben nemcsak tovább élt, de tovább is erősödött a szabadság és a függetlenség eszméje. Az ország pedig, bár hatalmas véráldozatok árán és a nemzeti önrendelkezéstől megfosztva, de elindult a polgári fejlődés útján – hangsúlyozta dr. Salacz László.

Beszédében szólt arról, hogy az aradi tizenhármak leszármazottaiként erkölcsi kötelességünket teljesítjük azzal, hogy egymásba kapaszkodunk és megvédjük a magyar szabadságot.

– Gyülekeznek ugyanis már az égen a viharfelhők. Kívülről és sajnos már belülről is támadják a szabadságunkat.  Éket vernek közénk,  meg akarják bontani társadalmunk erős szövetét, fel akarják bomlasztani a családokat, el akarják venni a hagyományainkat,  meg akarják vonni tőlünk a jogot, hogy büszkén vállaljuk magyarságunkat – fogalmazott a képviselő, aki összefogásra buzdította az ünnepség résztvevőit.

– Aradi hőseink az egész világnak megmutatták, hogy az összefogásban világrengető erő rejlik. Cselekedjünk az ő szellemiségük szerint ezekben a kihívásokkal teli időkben is! – kérte dr. Salacz László a városi megemlékezésen.

Az Kecskeméti szakképző centrum Szent-Györgyi Albert Technikum tanulóinak ünnepi műsorát követően koszorúzták meg az Aradi Vértanúk emlékművét. A megemlékezés a Református temetőben folytatódott.

Élő adás