2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Selyemre festett jókívánság

Szombaton zárult a Népi Iparművészeti Gyűjteményben a Kecskeméti Japán Nap keretében megrendezett Gyermekkimonó kiállítás, mely egyben egy könyvbemutató is volt. Schmitt Csilla, Selyemre festett jókívánság című könyvét is megismerhették az érdeklődők. 

Schmitt Csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathelyi Tagcsoportjának vezetője, a Kecskeméten vendégeskedő becses japán gyermekkimonó kiállítás kurátora - ki maga is neves gyűjtő, szakértő. Az ő szerkesztésében került ki a nyomdából a "SELYEMRE FESTETT JÓKÍVÁNSÁG. A NAKANO GYERMEKKIMONÓ GYŰJTEMÉNY" című képes album.

A könyv dr. Vihar Judit költő, műfordító, egyetemi tanár, a MJBT elnökének ajánlásával jut most a nagyközönség elé. A kecskeméti kiállítás záró alkalmával, április 13-án került bemutatásra a hézagpótló s nagyszerű munka országosan a KKMM Népi Iparművészeti Gyűjteményében.

A Nakano kiállítás három hétig volt látható Kecskeméten - mondta Schmitt Csilla. - A záró rendezvény különlegessége, hogy hoztunk yukata öltözeteket is, melyeket a gyermekek ki is próbálhattak. A másik érdekesség a kiállítással kapcsolatban megszületett könyv, egy képes album, mely nemcsak az itteni kiállítást foglalja magába, hanem Nakano asszony gyűjteményének azon részét is, melyet nem tudtunk elhozni. A könyv mély betekintést nyújt a japán gyermekruházatba. Bemutatja a motívumvilágot, jelentésüket, azokat az üzeneteket melyeket a szülők a gyermeküknek az útra adnak. Azok az amulett elemek is megtalálhatók a könyvben, melyek csak a gyermekekét jellemzik.

A rendezvényen Kricskovics Zsuzsanna origami mester origamikat hajtogatott a Lions Béke Poszter Pályázat résztvevőivel.

A kiállítás záró rendezvényét Király József nyitotta meg, aki köszönetet mondott a kiállítás megrendezésért, kiemelve, hogy Japán és Kecskemét kapcsolata 150 éves múltra tekint vissza. 

Mák Kornél alpolgármester beszédében köszöntötte a rendezvény vendégeit, majd a két nép művészeti kultúrájának precizitásáról beszélt, amely a hímzésekben, a motívumok precizitásában jelenik meg. 

A zárórendezvényt megtisztelte jelenlétével Takamizu Hidero, a Magyarországi Japán nagykövetség vezető-helyettese is.

 

Élő adás