2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Száz versmondó szavalt az ifjúsági otthonban

A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely 23. alkalommal rendezte meg a Versmondók Találkozóját, Kecskemét város egyik
legjelentősebb gyermekművészeti rendezvénysorozatát. 24 iskola 641 fő ifjú versmondója közül százan szavaltak a mai döntőn az ifjúsági otthonban.

A programsorozat mottójául Radnóti Miklós születésének 110. évfordulója tiszteletére a költő sorait választották:

„… a csermelynek aranyos taréja nő
s a fényes levegőbe villogó
jeleket ír egy lustán hősködő
gyémántos testű nagy szitakötő.”

(Radnóti Miklós 1909-1944)

A nyitó rendezvény a Költészet-napi Nagy Versmondás volt április 11-én városunk főterén, a Barátok temploma bejárata előtti részen. Itt közel 300 fiatal és idősebb versbarát mondta el közösen Radnóti Miklós: Naptár – Május, Június c. verseit, József Attila: Kertész leszek c. versét, majd további Kecskeméthez kötődő költők versei következtek: Kányádi Sándor Április hónapja, és a kortárs költő Buda Ferenc: A mennybolton és Esteledik c. gyermekversét

Az irodalmi délutánok alkalmával Radnóti Miklós–mottó alapján, játékos módon idézték fel verseinek zeneiségét, nyelvi sokszínűségét, drámapedagógiai elemek segítségével mutatták be a versmondással kapcsolatos főbb ismereteket, alapelveket. A gyerekek a XIX. és XX. századi vagy a kortárs magyar irodalom értékes alkotásaiból választhattak egy művet, ezzel készültek a Versmondók Találkozójára.

Idén Kecskemét és vonzáskörzetéből 24 iskola képviseletében 641 fő ifjú versmondó jelezte részvételi szándékát a meghirdetett öt korcsoportban.

A programsorozat 6 héten át, 24 rendezvényt foglalt magába, és  május 18-án városi döntő keretében, a Versünnep c. rendezvénnyel zárult. A rendezvény kapcsolódott a „Regösök húrján” országos vers- és prózamondó versenyhez.

Összesen 15 drámapedagógiával foglalkozó pedagógus valamint további 40 tanító és tanár kolléga vált a szervezők társává a rendezvénysorozat lebonyolításában.
A Hírös Agóra Ifjúsági Otthonon kívül helyet biztosított a versmondóknak a Béke Általános Iskola, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola és a Hírös Agóra Hetényegyházi Közösségi Háza.

A szombati döntőben több mint 100 versmondó lépett a pódiumra a különböző korcsoportokban. A résztvveőket Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte, majd Buda Ferenc Kossuth-díjas költő nyitotta meg a Versünnepet, aki a zsűri munkájában is részt vesz. A közös megnyitót követően korcsoportonként, párhuzamosan zajlott a Versünnep amelyen a hagyományok szerint átadták az idei Felkészítő tanári-díjat is. 

Élő adás