2021. Július 23. Péntek  Lenke

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szenzációs műalkotás született Szilágyi Áron felajánlásának köszönhetően

Szenzációs, műalkotás értékű udvari játékot készítettek a Béke Általános Iskola diákjai abból az összegből, amelyet a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője, a Kecskemét Közművelődéséért Díjjal kitüntetett Szilágyi Áron ajánlott fel számukra. A végeredményt ma (hétfőn) délután leplezték le.

A Béke Általános Iskola teljes diáksága megmozdult, hogy létrehozzanak valami igazán egyedit az udvaron. Mint arról korábban beszámoltunk, az intézmény nyerte el azt a 150 ezer forintot, amelyet Szilágyi Áron, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője a Kecskemét Közművelődéséért Díjjal együtt kapott, és alkotó fiatalok művészeti projektjének támogatására ajánlott fel. Ebből a pénzből készülhetett el az impozáns kerámia udvari játék, amelyet ma délután lepleztek le a gyerekek.

Egy sárkánygyík lapult az ünnepségen a színes lepedő alatt. A művészeti alkotásnak minősülő udvari játékot gyorsan birtokba is vették a fiatalok.

– Évek óta az Ifjúsági Otthonnal együtt táborozunk, és ott mindig van egy kerámiás csapat. Két évvel ezelőtt Lőrincz Luca keramikus is velünk volt ezen a táboron, és neki már volt egy elképzelése arról, hogy az ottani tűzrakóhely mellé egy betongyíkot épít. Az ottani csapattal ezt meg is alkották, voltak ott különböző iskolákból – többek között mi is részt vettünk ebben a projektben. Mivel annyira tetszett nekünk az a gyík, még akkor elhatároztuk, egyszer ide az iskola udvarára is építünk egy ilyet - mesélte Polyák Emese, az intézmény tanítója.

Az iskolában működő ,,Alkotni jó” kerámiaműhely pályázott a Szilágyi Áron által felajánlott összegre, de végül nemcsak a műhelyes gyerekek, hanem az iskola apraja-nagyja, elsőtől nyolcadikig minden osztály kivette a részét a munkából. Tapasztottak, talicskáztak, homokot hoztak a gyerekek – mesélte a folyamatot koordináló tanítónő, Polyák Emese. Éppen ennek a széles körű együtt munkálkodásnak a lehetőségét látta meg a projekt ötletében Szilágyi Áron. Ezért esett a választása a Béke iskolára – mondta stábunknak.

– Nekem az tetszett benne, hogy sokan készítik egyszerre és sokan is használhatják ezt. Azok a gyerekek, akik ezen dolgoztak, biztosan soha nem felejtik el a közös alkotás örömét, hogy a semmiből készítettek valamit - indokolta döntését Szilágyi Áron.

Hat hét alatt készült el a sárkánygyík. A gyerekek munkáját szakmailag Lőrincz Luca keramikusművész segítette.

– Amikor az egyetemen végeztem keramikusként, ilyen állatfigurák voltak a diplomamunkám témái. Akkor kerámia burkolatú beton figurákból készültek ezek a kültéri játszóelemek - emlékezett vissza Lőrinc Luca, aki ezt a tudást adja tovább a gyerekeknek a parádfürdői alkotótáborokban. Innen származik a Béke iskolában felépített sárkánygyík ötlete is.

A gyerekekre szeptemberben még vár egy komoly feladat. A sárkánygyíkot ugyanis el kell nevezni.

Élő adás