2021. Október 23. Szombat  Gyöngyi

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Szőlő és bor az Alföldön címmel jelent meg a Forrás nyári száma

Stílusosan borkóstolóval egybekötött rendezvényen mutatták be a Kápolna Galériában a Forrás 2021. nyári számát, amelynek címe Szőlő és bor az Alföldön. 

Hangulatos kötetbemutatóra várta az érdeklődőket csütörtökön délután a Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek Forrás Kiadója a Kápolna Galériába. Az irodalmi folyóirat nyári számáról beszélgettek az alkotók – dr. Németh Krisztina okleveles kertészmérnök, szőlész, Rigó Róbert történész és Füzi László főszerkesztő – Kriskó Jánossal, a KTV szerkesztő-műsorvezetőjével

A bemutatón dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere képviselte a város vezetését. Köszöntő beszédében felidézte, hazánk területén a különböző népek már kétezer évvel ezelőtt is foglalkoztak szőlőtermeléssel, erről számos forrás ránk is maradt. Ezért nagy szükség volt már egy ilyen kiadványra. 

– Számunkra természetesen a Duna-Tisza közi homokhátságon termesztett szőlő a legkedvesebb, a mi alföldi kincsünk, amely már szokatlan termőhelye miatt is megkülönböztetett figyelemre tart számot. Mindezek alapján azt gondolom, talán időszerű is volt, hogy egy ilyen részletes és átfogó kiadvány jelenjen meg a témában - hangsúlyozta az alpolgármester. – A Szőlő és bor az Alföldön sajátos egyvelege a tudománynak, a történelemnek és a művészetnek. A kiadvány tekintélyes mennyiségű szakirodalmat vonultat fel: szinte egy teljes tanulmánykötetre való anyagot. Az új lapszám szerzői bemutatják a térség szőlőfajtáit és termőhelyeit, az elmúlt korok sikereit, küzdelmeit és kudarcait, ezzel együtt pedig minden olyan tényezőt, amely hatást gyakorolt a helyi szőlő-és borkultúra fejlődésére. A kiadványt lapozgatva számos kulturális vagy történeti szempontból kiemelkedő ténnyel is megismerkedhetünk – szó lesz többek között a szüreti mulatságok történetéről, a török hódoltságnak a helyi borkultúrára gyakorolt hatásairól, vagy éppen a kollektivizálással beköszöntő változásokról - mondta Szeberényi Gyula Tamás. 

A lapbemutató zárásaként a Mathiász Borrendnek köszönhetően borkóstolóra invitálták a jelenlévőket. 

 

Élő adás