2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Több mint 600-an szavaltak együtt a Nagy Versmondáson

Közel 650-en szavaltak együtt ma délután a város főterén József Attila születésnapján, azaz a magyar költészet napján. A Nagy Versmondáson idén Kecskemét 650. évfordulójáról valamint Petőfi Sándor születésének 195. évfordulójáról is megemlékeztek, a szavalatok után koszorúzást tartottak a Petőfi-emléktáblánál.

Petőfi A Naphoz című versét is elszavalták ma délután a már hagyományosnak tekinthető Nagy Versmondás programján. A Hírös Agóra Ifjúsági Otthon és a Kecskeméti Drámapedagógiai Műhely által szervezett eseményre tíz intézményből több mint 550 diák érkezett kísérőikkel a Városháza elé, de a helyszínen is sokan csatlakoztak.

Csizmadia Ilona, a Nagy Versmondás szervezője köszöntötte a gyerekeket. Elmondta nekik, hogy már hatodik alkalommal gyűlnek össze városunk főterén közös szavalásra. Idén a város 650. évfordulójához kapcsolódóan választották ki a verseket. Megemlékeztek a 195 éve született Petőfi Sándorról, aki itt tanult írni és olvasni, majd vándorszínészként újra visszatért Kecskemétre. 14 verse született városunkban.

Petőfi A Naphoz című költeménye után Weöres Sándor Kecskeméti piacon című versét mondták el közösen a gyerekek Aracs Eszter bábszínész vezényletével. Elszavalták a kecskeméti Buda Ferenc Zsebnaptár kicsinyeknek című versét és Zalán Tibor Kócszakállú Hegedős című művét, végül részletek hangzottak el Petőfi Sándor Jövendölés című, 1843-ban, Kecskeméten írt költeményéből.

Aracs Eszter egy meglepetéssel, bábos verseléssel készült a gyerekeknek, majd a program záróakkordjaként koszorút helyeztek el a Városháza oldalán található Petőfi-emléktáblánál. Itt közösen mondták el a Jövendölés utolsó négy sorát:

Anyám, az álmok nem hazudnak;
Takarjon bár a szemfödél:
Dicső neve költő-fiadnak,
Anyám, soká, örökkön él.

Élő adás