2022. Május 20. Péntek  Bernát, Felícia

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Újra hírös kecskemétiek a pódiumon

Megtartották az idei év első találkozóját a Hírös kecskemétieket bemutató pódiumbeszélgetés – sorozatban a Kamaraszínházban. Ezúttal négy vendéget faggatott Kriskó János, a sorozat házigazdája.

Elsőként dr. Kovács A. Gábor szülész-nőgyógyász főorvos, a Bács- Kiskun Megyei Kórház egykori főigazgatója ült a vendég székébe. A jeles kecskeméti felmenőket felmutatni tudó doktor a diplomaszerzés évétől dolgozott a kecskeméti kórházban, de már a gyakorlati idejét is ott töltötte medikusként. 1975-ben 4 évre Nigériába költözött családostól, ahol egy egyetemi kórház szaktanácsadójaként foglalkoztatták.  1988 –tól 1996-ig volt a kórház főigazgatója. Működési ideje alatt nagy figyelmet fordított a korszerű szemléletű gyógyításra. Ekkor született döntés például az Onkoradiológiai Centrum létesítéséről, amely a többi klinikai osztály fejlődésére is pozitív hatással volt. A 83 éves főorvos méltán büszke harmonikus házasságára, történelemtanár feleségére, három sikeres gyermekére, kilenc unokájára és családja jól szervezett, szeretetteljes működésére. Fizikai és szellemi kondíciójára egyformán ügyel. Napi 15-20 kilométert kerékpározik, és figyelemmel kíséri a legújabb orvostudományi kutatásokat is.

Másodikként Pásztor Andrea újságíró és Nagy-Bán Kitti grafikus, meseillusztrátor beszélt legújabb mesekönyvük, a Gyógyító lámpamesék kapcsán közös munkájukról. Pásztor Andrea Kunfehértóról indult, Kiskunhalason ismerkedett meg az újságírással, és noha magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett, soha nem akart tanítani. Nagy Bán Kitti Mohácsról indult, Pécsett, majd Baján sajátította el a grafikus mesterséget. Már korán érdeklődést mutatott a meseillusztráció iránt. Máig mintegy 10 könyv jelent meg a rajzaival. Pásztor Andrea mindkét lányának írt egy-egy mesekönyvet, egyetlen példányban. 2018-ban viszont egy álom hatására megszületett első, a széles nyilvánosságnak szánt mesekönyve, A platánfa álma címmel, amelyhez Nagy-Bán Kittit kérte fel illusztrátornak. A Kecskeméti Televízió által megjelentetett könyv komoly szakmai és közönségsikert aratott. A Gyógyító lámpamesék már a kórház felkérésére, terápiás céllal született meg, a kórházban fekvő gyermekek lelki terheinek csökkentésére. A beszélgetésben erre fókuszáltak leginkább.

A harmadik vendég az egyre jelentősebb alakításokat felmutató fiatal színművész, Koltai-Nagy Balázs volt. Balázs Kaposvárott élt egészen az egyetem befejezéséig. Sporttagozatos általános iskolásként úszott, atletizált, kosarazott, de végül a jégkorongban teljesedett ki igazán. Középiskolásként metálzenekart alakított társaival, népdaléneklési versenyekre, szavalóversenyekre járt, és végül elköteleződött a színész mesterség mellett. A Kaposvári Egyetem Művészeti Karán szerzett színészdiplomát. Hívták a fővárosba, a Nemzeti Színházba, de egy sikeres beugrás hatására mégis Kecskemét mellett döntött. Sorra kapja a kiemelkedő szerepeket, prózai színészként és operett bonvivánként egyaránt képes magas szintű teljesítményre. Egy idő óta zenét is szerez különféle előadásokhoz. Gyermekkora óta kötődik a kutyákhoz, pillanatnyilag három kutyát tart egy bérelt családi házban.

A Hírös kecskemétiek pódiumsorozat február 23-án folytatódik, három újabb vendéggel.

 

Élő adás