2018. Október 18. Csütörtök  Lukács

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Várostörténet dióhéjban

A drótszamártól a Mercédeszig - Kecskemét az iparkodó város valamint Kertészkedő Kecskemét - Föld adta kincsek címmel tartott két előadást is Hajagos Csaba történész a Ráday Múzeumban. Az érdekes duplaelőadáson az idősebb és az egészen fiatal generáció is képviselte magát.

Nagy-Kecskemét területéről már a 11. századból vannak adataink arra vonatkozóan, hogy őseink már közvetlenül a Honfoglalást követő időszakban szőlő, majd a 16. századtól egyéb gyümölcs és zöldség termesztéssel is foglalkoztak. A 17. századtól intenzíven megjelent az a gyümölcsfajta, a barack, amely Kecskemét számára 1935-ben meghozta azt a világhírnevet, és amely egészen a mai napig jelen van a városunkat azonosító jellemzők között.

A Kecskemét főterén, az árucsere közel 600 éves hagyományainak köszönhetően kialakult gyümölcspiac már az 1848-as forradalom és szabadságharc alatt is működött. Itt a Nagy-Kecskemét közel negyven kilométeres határának minden szegletéből megtalálhatók  voltak azok a termények, amelyek alapján - röviddel a 19-20. század fordulóját követően- Kecskemét a „Magyarország gyümölcsöskertje” jelzőt kapta.

A barackpálinka, a lekvár, az egyes konzervfajták, illetve az ezen ágazatra épült ipar olyan népszerűséget hoztak városunknak, amely San Fransisco-tól egészen Odesszáig vitte Kecskemét méltán híres brandjét.

Élő adás