2018. Október 18. Csütörtök  Lukács

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

„Festők gyermekszemmel" tehetséggondozó program kiállítása

2018. június 4-én megnyitották A Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítvány székhelyén a "Festők gyermekszemmel" című tehetséggondozó program zárásaként megrendezett kiállítást.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, „A köznevelési és kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatása” című pályázat (NTP-KKI-17-0024)  keretében 1370000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a program, melynek célja, hogy a diákok vizuális tevékenységek által megismerkedhessenek a festészet néhány kiemelkedő alkotójával és munkásságukkal.

A program kigondolója, Rimóczi Renáta már második éve szervezi meg a tehetséggondozó műhelyt, és vezeti nagy lelkesedéssel és szakértelemmel a foglalkozásokat. Segítője ebben a tanévben Ulmer-Homoki Anikó volt, aki rajztanárként újszerű szemléletmóddal gazdagította a tanulók képi világát.

A két pedagógus a foglalkozások során a pozitív megerősítést tűzte ki célul, mert megkérdőjelezhetetlen motiváló erejét nagyon fontosnak tartják. Azáltal, hogy a diákok egy-egy híres festő művét festették újra, olyan képeket sikerült alkotniuk, melyek minősége sokak csodálatát váltotta ki. Az ezzel járó büszkeség szinte szárnyakat adott a gyerekeknek, akik képessé váltak arra, hogy hasonló szintű, de már önálló alkotásokat készítsenek.

A foglalkozások során a kezdetben bizonytalan ecsetvonások egyre határozottabbak lettek, a résztvevő gyerekek megtanulták, miként kell kikeverni a színeket, hogyan kell felhordani a festéket a vászonra, s az a feltételezés, hogy „ezt én úgysem fogom tudni megcsinálni”, szép lassan a „képes vagyok rá, ügyes vagyok” gondolattá formálódott.

 Rimóczi Renáta tervei között szerepel a tehetséggondozó műhely folytatása a következő tanévben is, a pályázat elbírálása folyamatban van. Ebben a programban a festészet már összekapcsolódik a színjátszással is, mert a kiválasztott festő képéhez ‒ közösen írt forgatókönyv alapján ‒ a program zárásaként egy rövid jelenetet fognak bemutatni.

Élő adás