2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Az Újkollégiumban nyitotta meg Kásler Miklós a 2020/21-es tanévet

Az új tanévet a jelentős felújítások évének nevezte prof. dr. Kásler Miklós vasárnap délelőtt a kecskeméti református Újkollégiumban tartott 11. nemzeti tanévnyitón. „Ora et labora, azaz imádkozzál és dolgozzál – a nemzet javára, a Teremtő és teremtménye dicsőségére” – fogalmazott a bencések jelmondatát idézve az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) minisztere.

A kecskeméti református Újkollégiumban tartották a 2020/2021-es tanév nemzeti tanévnyitóját vasárnap délelőtt. Az alkalom házigazdájaként Tóth Attila, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket és a televízió képernyője előtt ülőket. Külön is szólt azokhoz a kisgyermekekhez, akik szeptember 1-jén ülnek majd be először az iskolapadba.

Hozzá hasonlóan Kásler Miklós, az EMMI minisztere is először a diákokhoz fordult ünnepi beszédében. Azt kívánta nekik, hogy tanulmányaik során gyönyörködjenek az ismeretekben és értékekben, bontakoztassák ki tehetségüket, kössenek életre szóló barátságokat, tanuljanak meg gondolkodni, megkülönböztetni a jót a rossztól, az emberit az embertelentől, a lényegest a lényegtelentől, az igazságot a hamisságtól, hogy értékes, emberhez méltó életet élhessenek. A folytatásban a pedagógusok, az oktatási-nevelési intézményekben dolgozók és a szülők felé is a köszönet és a kérés szavait fogalmazta meg.

Az új tanév kapcsán Kásler Miklós úgy fogalmazott, az iskolák, tantermek, tornatermek, uszodák és a jelentős felújítások éve lesz, hiszen közel 100 milliárd forint összértékű fejlesztés van folyamatban európai támogatással, amelyet a kormány további 10 milliárd forinttal támogat.

Azt is elmondta, hogy a kormány nyáron 4,6 milliárd forintot biztosított felújítási munkálatokra, így segítve a tanévkezdést, és a járvány további megelőzését. Idén 106 ezer rászoruló általános iskolás gyermek kap tanszercsomagot, a múlt évinél magasabb, 765 millió forint összegű kormánytámogatásból. A súlyos és halmozottan hátrányos, vagy sérült gyermekek intézményeinek fejlesztésére a tankerületi központok uniós forrásból közel 4 milliárd forintot fordíthatnak – tette hozzá a miniszter, aki szónoklatát a bencések mottójával (ora et labora, azaz imádkozzál és dolgozzál), valamint a reformátusok jelmondatával (Soli Deo Gloria, vagyis egyedül Istené a dicsőség) zárta.

Bán Béla, a Bács-Kiskunsági Református Egyházmegye esperese a 46. és a 127. zsoltárból idézett, majd azzal bátorított mindenkit: Isten kezében, vagyis a legjobb, legbiztosabb helyen vagyunk, és az ő áldása őrizze és vigyázza mindazt, ami most elkezdődik, egészen a tanév végéig. Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is arról szólt, hogy az iskola az emberrel, értékkel, alkotással, tudással, hittel és szeretettel való találkozás terepe, az elkövetkező időszak vezérgondolatának pedig Kecskemét jelmondatát ajánlotta: „sem magasság, sem mélység nem rettent”.

Az alkalomra a Kecskeméti Református Általános Iskola diákjai zenés irodalmi összeállítással készültek, a Sola Fide gyermekkar produkcióját pedig a televíziós közvetítés nézői felvételről tekinthették meg.

A 2020/21-es tanév egyébként – a koronavírus-járvány okán – nem indul átlagosan. A köznevelési intézmények egységes intézkedési tervet kaptak arra vonatkozóan, milyen teendőik vannak a fertőzések megelőzése érdekében. A járványügyi protokoll fontosságáról Kásler Miklós miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában is beszélt.

A 11. nemzeti tanévnyitót az M5 televízió csatorna élőben közvetítette. A felvétel hétfőtől lesz visszanézhető a www.mediaklikk.hu oldalon.

Élő adás