2020. Augusztus 6. Csütörtök  Berta

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Országszerte csökkenő a hallgatói jelentkezésszám (videóval)

Országszerte jelentősen visszaesett a felsőoktatásba jelentkezők száma. A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karára a negatív tendencia ellenére idén 35%-kal többen jelentkeztek, mint 2019-ben. Igaz, a kecskeméti karok között is vannak vesztesek a hallgatói jelentkezések vonatkozásában a 2020-as évben.

2020-ban országosan csökkent a felsőoktatásba jelentkező tanulók száma 2019-hez képest. A negatív tendencia több tényezőnek köszönhető, és nem kerülte el a Neumann János Egyetemet sem.

- A 2020-as felvételi kampányidőszakában a hallgatói jelentkezések vonatkozásában valóban egy jelentős visszaesést tapasztaltunk. Azonban ezek az abszolút számok nem mondanak el mindent a jelentkezésekről. Természetesen elemeztük, vizsgáltuk szakok, képzések szerint, hogy milyen módon változtak az előző évekhez képest – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Dr. Fülöp Tamás a Neumann János Egyetem rektora.

A jelentkezési számok statisztikája jelentősen függ az adott év szabályozási környezetétől. Míg 2019-ben a jelentkezéshez kötelező nyelvvizsga bevezetésének híre jelentősen megnövelte a felvételizők számát, hiszen sokan a bevezetés előtt el akarták kezdeni tanulmányaikat, addig idén a már kötelező emeltszintű érettségi és a koronavírus-járvány közösen okozták a felsőoktatásba jelentkezők számának jelentős csökkenését. Ráadásul a gyermekszám is egyre alacsonyabb, ami tovább csökkenti a jelentkezések számát.

Az jól látható, hogy azokon a karokon, amelyek Kecskemét gazdasági fellendülésével kapcsolatban komolyabb szerephez jutottak, még mindig jónak mondható az érdeklődés. A Gazdaságtudományi karra idén közel 300-al többen jelentkeztek. A GAMF karon pedig nagyjából az országos átlagnak megfelelő visszaesés tapasztalható csak. A jelentkezési számok tekintetében a GAMF még így is dobogós helyet foglal el a vetélytársak mellett. A 2020-as évnek valószínűleg igazi vesztese lesz a Pedagógusképző Kar. Itt a visszaesés 55%-os, ez azonban leginkább az egyéb országos tendenciák mellett a szakma iránti csökkenő érdeklődésnek tudható be. Dr. Fülöp Tamás rektor hozzátette, reméli a jövőben ennek a szakmának a népszerűsége is stabilizálódni fog, hiszen szükség van a pedagógusokra.

Még mindig nem késő, ha valaki 2020/21-ben már egyetemi hallgató szeretne lenni. Augusztus 8-án már lehet jelentkezni a pótfelvételi keretében meghirdetett szakokra.

További részletek a KTV ma esti híradójában.

Élő adás