2020. Május 27. Szerda  Hella

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Digitális alkotóműhelyben valósíthatják meg álmaikat a diákok

Új, digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át csütörtökön  a Kecskeméti Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára az átadón a digitalizációt kihívásnak nevezte, mint mondta a "digitalizáció korát ki kell szolgálni, meg kell élni", az iskoláknak mint alapkészséget kell ezt átadni. Hozzátette: mintegy 400 ezer ember él ma közvetlenül a munkaerőpiacon az informatikából, de minden embernek kell, igaz különböző mértékben, ilyen tudással rendelkezni. Szólt arról, hogy a foglalkozások tanításánál tudomásul kell venni, hogy módosítani, fejleszteni kell a tartalmakat, mert az eszközök, amelyekkel tanítanak, is fejlődnek.   

Feladatnak nevezte, hogy a szakmák tanítása során átadják a digitális ismereteket, amelyekre szükség lesz majd a munkaerőpiacon. Továbbá, hogy ezért megújítsák a tanárképzést, a tanár továbbképzést, hogy az a digitalizációt érintő ismeretekkel is bővüljön. Kiemelte: a humán erőforrás, az emberi tényező kikerülhetetlen, meghatározó a digitalizáció korában is.  Szólt arról, hogy 40 alkotóműhelyt adnak át az országban. A műhelyeket egyfajta lehetőségnek nevezte arra, hogy "a huszonegyedik századot oktassuk", és lehetőség a közösségteremtésre is. Továbbá arra,  hogy pályaorientációt is nyújtsanak, hogy felkeltség az érdeklődést a különféle szakmák iránt, megújuljon a belső szakmai képzés is az iskolákban.

Juhász Imre, az iskola igazgatója elmondta: mindig nyitottak voltak az innovációra és a műhely használatára is oktatási innovációként tekintenek, ahol élményalapú tudást szerezhetnek a tanulók.

A Kecskeméti Szakképzési Centrum csaknem 520 millió forint vissza nem térítendő támogatást  nyert  a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (Ginop) pályázatán a szakképzési centrum fejlesztéséhez, e projekt keretében valósult meg az új Digitális közösségi alkotóműhely.

A labor elsősorban a centrumban tanuló diákoknak ad teret a munkára, de a későbbiekben külső érdeklődők is megtapasztalhatják a közösségi alkotás örömét. A  műhelyben minden digitális eszköz (3D nyomtatók, 3D szkenner, lézervágó, 3D marógépek, mikrovezérlők, programozható varró- és hímzőgép ) megtalálható ahhoz, hogy a fiatalok kreatív ötleteiből működő modell, vagy a valóság kicsinyített mása elkészüljön. Mert a DKA olyan alkotótér ahol az alkotók egymást segítve, az ott lévő eszközöket felhasználva megvalósíthatják álmaikat.

Kecskemét percről percre

Élő adás