2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Együttműködési megállapodást írt alá a Neumann János Egyetem és a Honvédelmi Minisztérium

A honvédelemmel kapcsolatos kutatásokban segédkezhetnek a Neumann János Egyetem kutatói és diákjai, valamint katonai ösztöndíj program is indul az intézmény falai között. A katonai pálya népszerűsítése érdekében toborzó iroda is nyílik az egyetemen a ma aláírt megállapodásnak köszönhetően.

Ünnepélyes keretek között írta alá a közös munkáról szóló megállapodást ma délelőtt Szabó István, honvédelmi államtitkár, Finta Zita kancellár és dr. Ailer Piroska rektor a kecskeméti Neumann János egyetemen. A Honvédelmi Minisztérium komoly mérlegelés után választotta ki az országban azokat az oktatási intézményeket, amelyekkel a jövőben szorosabban szeretne együttműködni.

- Ezekkel az intézményekkel nekünk nem most kezdődött az együttműködésünk. Ebben a sorban van a Neumann János Egyetem is, hiszen több éve egy nagyon sikeres együttműködést tudhatunk magunk mögött – mondta Szabó István, honvédelmi államtitkár.

Finta Zita Kancellár kiemelte, hogy a jövőben a Honvédelmi Minisztériummal közös tudásbázis kialakításán kívül kiemelt szerepet kap a vezetés és szervezés, a közös tudományos munka végzése, a magas színvonalú nyelvi képzés, a közös szakmai pályázatok benyújtása, és a doktori képzésben való részvétel elősegítése. A jövő hadmérnökei vagy éppen katonai közgazdászai a Neumann János Egyetem falai közül kerülhetnek ki, mivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen nem képeznek közgazdászokat, mérnököket vagy éppen orvosokat. 

- Léteznek ösztöndíjas programjaink. Ha ösztöndíjas szerződést kötünk valamelyik hallgatóval, akkor a hallgató az egyetem elvégzése után egy katonai képzésen túlesik, és utána hivatásos tisztként szolgál a Magyar Honvédségben - mondta honvédelmi államtitkár.

Tímár Attila az egyetem GAMF karának mérnök hallgatója a diákok által fejlesztett elektromos motort mutatta be a hadügyminisztérium küldöttségének. A hallgatók nevéhez már számos fejlesztés és találmány fűződik, mint például az a kompozit anyag, aminek a Shell-Eco Marathonon nyertes szuperkönnyű autó is köszönheti a sikerét. Ezek az eredmények és lehetőségek is közrejátszanak abban, hogy idén minden eddiginél többen jelölték első helyen a Neumann János Egyetemet. 

- Kecskeméti vonatkozásban a tavalyi számunkat mintegy 27 %-al tudtuk túlszárnyalni. Azt gondolom, egy nagyon kiemelkedő teljesítményt tudhat maga mögött a GAMF a műszaki képzés területén illetve a GTK a gazdasági képzések területén - mondta Finta Zita kancellár.

Élő adás