2021. November 30. Kedd  András, Andor

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Elkezdődött a Kodály Intézet belső felújítása

Elkezdődött a Zeneakadémia kecskeméti Kodály Intézetének belső felújítása. A Modern Városok Program részeként megvalósuló beruházás során bővülnek és korszerűsödnek az oktatási, kutatási és kollégiumi helyiségeket. Egyebek mellett 350 fő befogadására alkalmas hangversenytermet is kialakítanak.

Javában folynak a munkálatok a Kodály Intézet falai között. A most induló ütemben a kolostorépület teljes belső felújítása, korszerűsítése és akadálymentesítése történik meg, a műemléki értékek megőrzésével. Továbbá halad az új épületszárny kialakítása is, mely magában foglalja a kollégiumi szárnyat, a könyvtárat, a stúdiót és a 350 fő befogadására alkalmas hangversenytermet. De zajlik a Kodály-kert építésének előkészítése is.

- A két modern, új épület és a 18. századi kolostorépület közti területen egy kellemes, a szabadidőre kitalált kert lesz, ahol még szabadtéri koncerteket is fogunk tudni rendezni. Úgy képzelem el, és azt remélem, hogy ez a kert nemcsak az intézet hallgatóinak, munkatársainak lesz az otthona, hanem otthonává válik a kecskemétieknek is - mondta Nemes László Norbert, a Kodály Intézet igazgatója.

A beruházásnak köszönhetően egy kétszintes mélygarázst is kialakítanak. A fejlesztés célja a világhírű zeneszerző, zenetudós Kodály Zoltán hagyatékának megőrzése és ápolása, a felhalmozott tárgyi és szellemi tudás „közkinccsé” tétele, egy regionális szinten hiánypótló rendezvényközpont kialakítása, valamint Kecskemét építészeti, kulturális és turisztikai értékeinek gyarapítása.

- A cél, hogy a Kodály Intézet, miközben megmarad egy nemzetközi módszertani központnak, egyre határozottabban és erőteljesebben képviselje a zeneoktatás ügyét Magyarországon. Ez mindenféleképpen a jövő, és az infrastrukturális fejlesztésnek köszönhetően a korszerű, megújult Kodály Intézet a szakmai törekvések szolgálatába áll - hangsúlyozta Nemes László Norbert

 

 

 

 

A beruházás a város számára is vissza nem térő lehetőséget biztosít regionális -kulturális vezető szerepének és nemzetközi kapcsolatainak erősítésére. Az épület tetőszerkezetét és külső homlokzatát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az előkészítési szakaszban már helyreállíttatta. A másfél évesre tervezett kivitelezés 2021. november 12-én indult a munkaterület átadásával.

 

 

 

Élő adás