2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Ericsson-díjat kapott Sikó Dezső, a Bolyai Gimnázium fizika szakos tanára - Videóval

Pénteken, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Felolvasótermében adták át az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért”, illetve az „Ericsson a matematika és fizika tehetségeinek gondozásáért” díjakat. A díjazottak között ott volt Sikó Dezső is, a Bolyai János Gimnázium pedagógusa, aki a fizika népszerűsítéséért kapott elismerést.

Az Ericsson Magyarország 1999-ben alapította meg a díjat azzal a céllal, hogy hozzájáruljon a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, illetve emeléséhez. A díjat olyan matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusoknak ítéli oda a kuratórium, akik elismerten sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.

Az MTA Felolvasótermében tartott pénteki díjátadó különlegességét az adta, hogy idén 20 éves az Ericsson-díj. Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója ünnepi köszöntőjében arról beszélt, hogy olyan korban élünk, amikor a díjazottak tanítványaira nagyon fontos szerep hárul, hiszen a világban kommunikációs forradalom zajlik, majd reményének adott hangot, hogy a fiatalság felelősséggel fog élni a megszerzett tudással. 

Az „Ericsson a matematika és fizika népszerűsítéséért” díj azok előtt tiszteleg, akik a matematika és a fizika iránt kevésbé érdeklődő diákokkal igyekeznek megszerettetni e tárgyakat, ami talán még nagyobb kihívás, mint a kiemelt tehetségek oktatása. 

Díjat kapott Sikó Dezső is, a Bolyai János Gimnázium pedagógusa, a fizika népszerűsítéséért. Folyamatosan szervez szakköröket, rendezvényeket, tanulmányi kirándulásokat, emellett számos didaktikai eszközt készített. A környezeti és energetikai összehasonlító méréseivel számos tanulónak adott lehetőséget a digitális technika alkalmazására, drónok és robotok felhasználására. Tanítványaival rendszeresen vesz részt fizikaversenyeken. 

 (Forrás: Tantrend.hu)

Élő adás