2021. Január 27. Szerda  Angelika

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Érthetetlen a Károli egyetem döntése az ellenzéknek – VIDEÓVAL

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői arra kérik a Károli Gáspár Református Egyetemet, hogy amint lehet, újra hirdessék meg a tanító szakot Kecskeméten. Az ellenzéki frakció csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta, hogy szeretnék biztosítottnak látni a tanítóképző főiskolai kar jövőjét. A frakció politikusai attól tartanak, hogy a már korábban kifejezett aggodalmuk bebizonyosodni látszik.

A kecskeméti tanítóképzés helyzetéről tartottak sajtótájékoztatót a Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselői csütörtök délelőtt. A politikusok szeretnék, ha a Károli Gáspár Református Egyetem újra meghirdetné a tanító alapszakot városunkban. Az egyetem néhány nappal ezelőtt egyébként azt nyilatkozta levélben szerkesztőségünknek, hogy nem tervezik a tanítóképzés megszüntetését Kecskeméten, a szociális és egészségtudományi kar keretében pedig szociálpedagógus és szociális munkás szakot is hirdettek.

A fenntartóváltás kapcsán Király József azt mondta, szomorúnak tartják, hogy az állam kezd lemondani a különböző oktatási intézményeiről. Hozzátette, a pedagógusképző kar ,,olyan helyre került át, ami, úgy látszik, hogy egyelőre nem jó gazdája.” A képviselő arról is beszélt, hogy nem csoda, hogy kevesebben jelentkeztek az elmúlt időszakban tanító szakra, mivel a pedagógus szakma a megbecsültség perifériáján van. „A szakmának vissza kell adni a becsületét” – szögezte le Király József.

Dr. Tóth Szilárd adatokat hozott a munkakínálati oldalról, amelyekkel a pedagógushiányt igyekezett érzékeltetni. Azt mondta, a hiány helyi szinten is jelentkezik, amelyet a kecskeméti tanítóképzés tudna enyhíteni. Az utánpótlás szempontjából nagy labilitást vetít előre a kialakult helyzet. A képviselő azt is hozzátette, hogy nem érti, miért a kecskeméti alapszak szüneteltetése mellett döntött az új fenntartó a nagykőrösi képzőhely helyett. Dr. Tóth Szilárd azzal érvelt, hogy a nagykőrösi tanító szakra maximum 16 embert vesznek fel a felvi.hu adatai szerint, miközben Kecskeméten ennél mindig jóval többen voltak, akik a tanítóképző kart választották.

Élő adás