2022. December 5. Hétfő  Vilma

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Három duális hallgató kötött szerződést a Phoenix Mecanóval (videóval)

Három hallgató írt alá szerződést csütörtök délelőtt a Phoenix Mecanóval. A kecskeméti Neumann János Egyetemre járó elsőévesek a duális képzésben kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek a gyakorlatorientált oktatásban. A gépipari és elektronikai termékeket gyártó cég 2013 óta fogadja a fiatalokat és dolgozik együtt a felsőoktatási intézménnyel azzal a céllal, hogy tapasztalt, kiváló munkaerőt képezzenek az évek folyamán.

A Phoenix Mecanót bemutató kisfilmet tekinthették meg először azok a kecskeméti Neumann János Egyetemre járó elsőévesek, akik ma délelőtt írták alá a hallgatói szerződésüket a céggel. A fiatalok a duális képzés adta lehetőségeket aknázzák ki.

„A Nagykőrösi Arany János Református Gimnáziumban érettségiztem tavasszal, és azért a Neumann János Egyetemet választottam, azon belül is a GAMF gépészmérnöki szakát, mert világéletemben műszaki beállítottságú ember voltam, és már régóta tudtam, hogy én ilyen irányban szeretnék később továbbtanulni és ezzel szeretnék foglalkozni” – mondta el kérdésünkre Kanyó Dániel elsőéves hallgató.

„Azért a Phoenix Mecanót választottam, mert az előzetes tájékozódás alapján egy világszínvonalú cégnek tűnt, komoly szakemberekkel és komoly lehetőségekkel, amelyek a tanulmányaimat segítik és a hasznomra válhatnak. Szerintem ez egy nagyon jó lehetőség, mert a friss diplomával és nulla szakmai tapasztalattal véleményem szerint nem egyszerű elhelyezkedni, és az, hogy a duális képzés szakmai tapasztalatot biztosít és gyakorlati alapú tudást enged elsajátítani, szerintem nagyon fontos a leendő diákok számára” – tette hozzá Kanyó Dániel, aki valószínűleg az egyetemi évek után is a Phoenix Mecanónál dolgozna tovább.

Magyarországon 2012-ben indult el a duális képzés, melynek bölcsője Kecskemét. Ez a képzéstípus a kecskeméti Neumann János Egyetem zászlóshajója. A felsőoktatási intézménynek több mint 60 duális partnere van, közülük az egyik kiemelt vállalat a Phoenix Mecano, mely harmadikként csatlakozott az egyetem rendszeréhez.

”2013 óta, tehát szinte a kezdetektől együttműködünk a duális képzésben a Phoenix Mecanóval. Azóta mind a hallgatók száma, mind azon képzések száma szaporodott, ahonnan duális hallgatót fogadnak tőlünk. Jelenleg a Gazdaságtudományi Karról és a GAMF Karról is vannak duális diákjaink a cégnél” – mondta dr. Sági Norberta főiskolai docens, a Neumann János Egyetem oktatási rektorhelyettese.

„A duális képzés szerintem az elképzelhető legjobb, ami egy hallgatóval történhet a felsőoktatásban, hiszen mire a képzés végére ér, kész szakember lesz, szakmai tapasztalattal. Az első félévtől, vagy legkésőbb a második félévtől bekapcsolódhatnak egy cég életébe. Gyakran az szokott történni a gyakorlati képzésnél, hogy azalatt a 4-8 hét alatt, vagy akár egy hosszabb időszak alatt a cég kevésbé tud mit kezdeni a gyakorlatot végző hallgatóval, de ez a hosszabb és ritmikusabb megjelenés a cégnél biztosítja azt, hogy a vállalat életében valóban részt tud venni a hallgató. Azt gondolom, ha valaki duális hallgatóként végez – és a Phoenix Mecano egy különösen jó példa erre –, azonnal a legkiválóbb szakembert kapja maga a cég” – magyarázta dr. Sági Norberta.

A jövőre 30 éves Phoenix Mecano hitvallásának tartja a fiatalok szakszerű képzését: nem csupán egyetemistákat, hanem középiskolásokat is fogadnak minden évben a duális rendszerben.

„Azért csatlakoztunk, mert ez egy kiemelkedő lehetőség a hallgatóknak és a cégnek is olyan szempontból, hogy a hallgatók az első perctől kezdve bele tudnak folyni a vállalat folyamataiba, megismerhetik a céget, és ez mind a két félnek egy hatalmas lehetőség arra, hogy amikor a hallgató végez, akkor már egy kész, tapasztalt szakemberként tudjon kilépni a munkaerőpiacra. Mi általában minden hallgatónak adunk lehetőséget arra, hogy mérnökként maradjon a vállalatnál, ha ő is szeretné. Ez persze nem kötelező, dönthetnek úgy, hogy elmennek egy másik vállalathoz” – fejtette ki dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója.

A cég vezetősége a Neumann János Egyetemen a gépészmérnök, a logisztikai mérnök, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a műszaki menedzser alapszakokról választja ki azokat a hallgatókat, akikkel a következő években együtt dolgozna.

„A hallgatóknak a feladat először az, hogy megismerjék a vállalatot. Az első félév azzal telik, hogy betekintést kaphatnak a cégbe, megismerik az itteni kollegákat, a profitcentereket, a technológiákat. Ahogy telik az idő, és a hallgatók is ügyesednek – az egyetemről hozzák a tudást –, belefolynak a projektekbe. És a legvégén teljes áttekintésük van a vállalati folyamatokról, illetve teljes emberként tudnak részt venni a különböző projektekben” – részletezte dr. Nagy Zoltán.

„Ezek általában jó, kiemelkedő képességű hallgatók. Gyakran úgy döntenek, hogy továbbtanulnak mesterszakon, viszont később visszajönnek hozzánk. Mióta a Neumann János Egyetemen van levelezőn mesterképzés, már arra is van lehetőség, hogy ott folytassák a tanulmányaikat, és közben nálunk tudnak maradni. A levező szakot mi támogatjuk is. Mindenféle alternatíva felmerülhet. Túlnyomó többségükben a hallgatók maradnak nálunk, vagy később visszatalálnak hozzánk” – mondta az ügyvezető igazgató.

Dr. Nagy Zoltán szerint a cél mindenféleképpen az, hogy az utánpótlást megteremtsék. „A munkaerőpiacon óriási a verseny a fiatalokért. Mi megpróbáljuk megfogni a legjobbakat, ezzel meg tudjuk teremteni a vállalat utánpótlását. Az idősek elmennek nyugdíjba, ezenkívül van fluktuáció is, így folyamatosan kell pótolni a mérnököket.”

A szerződésüket ma aláíró hallgatók hét szemeszteren keresztül fognak dolgozni a Phoenix Mecanónál. Ez azt jelenti, hogy amikor átveszik majd diplomájukat, már egy három és fél éves munkatapasztalattal fognak rendelkezni.

Élő adás