2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hogy kezdjük a tanévet Kecskeméten a járvány idején? (videóval)

Sok a kérdőjel még a tanévkezdés körül. A kormány és a pedagógusok is abban reménykednek, hogy szeptemberben hagyományos rendben kezdődhet meg az oktatás, és bár a jelenlegi helyzet ezt lehetővé tenné, még az utolsó pillanatban is jöhet változás. Kecskeméti intézmények vezetőit kérdeztünk arról, hogy mire számítanak, és hogyan készülnek fel más lehetséges forgatókönyvekre.

Ha minden jól alakul, szeptemberben lekerülnek a székek az asztalokról, és újra tanulók töltik meg a sorokat a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola termében. A kormány szándéka, hogy hagyományos rendben kezdődjön meg az oktatás a jövő hónapban.

- Mi is ezt szeretnénk - mondja dr. Lóczi László, igazgató. - Természetesen készenlétben vagyunk arra az esetre is, ha ebben az évben is tovább kell digitálisan folytatni.

A Mátyás iskola hamar felzárkózott új feladathoz, amelyet a digitális oktatás jelentett. Dr. Lóczi László elmondta, hogy jól működő rendszert sikerült kidolgozniuk a Classroom, a Discord és a Redmenta programok segítségével. Arra is odafigyeltek, hogy mindenki számára egyenlő esélyeket teremtsenek.

- Felmértük, hogy melyek azok a családok, ahol nincs meg a felszerelés vagy valamilyen hiányosságuk van. Ebben igyekeztünk segítséget nyújtani a városrész lakói, alapítványunk és a tankerület közreműködésével - fűzi hozzá az igazgató.

Dr. Lóczi László elmondta, hogy júniusban el kellett halasztaniuk a nyolcadikosok ballagását, amelyet augusztus 29-én szeretnének pótolni. A tanévnyitóra viszont csak az első osztályosokat és szüleiket tervezik meghívni, a felsőbb évesek számára videó készülne az eseményről.

- Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a diákjaink nagy része rendelkezett megfelelő eszközökkel, illetve akik nem, azoknak tudtunk biztosítani - nyilatkozta a KTV-nek Szenes Mártonné Durucz Anna, a Kecskeméti Református Gimnázium igazgatója.

A távoktatásban a legtöbb munkát a digitális tananyagok kidolgozása, használata jelentette au intézményben. Az igazgatónő szerint az iskola sok munkával, de meg tudná oldani, ha rosszul alakulnának a számok, és továbbra is folytatni kellene az internetes tanítást.

Ha a megszokott módon kezdődik el a tanév, fertőtlenítéssel, szellőztetéssel védekeznek majd a vírus ellen, és azon is gondolkodnak, hogy az iskolába lépéskor megmérik a tanulók testhőmérsékletét.

- Normál tanítás esetén azt nem tartom elképzelhetőnek, hogy mondjuk fél osztályokkal, váltásban történjen a tanítás, elsősorban a pedagógusok munkarendje miatt nem lehet megvalósítani egy középiskolában, hiszen nem egy-két tanár tanít egy osztályban, hanem sokan. Szétültetni sem tudjuk az osztálytermekben a diákokat, mert teljesen tele vagyunk, nagy létszámú osztályaink vannak. A váltótermek pedig kicsik - fogalmazott Szenes Mártonné Durucz Anna.

Az igazgató elmondta, hogy nagy fájdalmuk, hogy március végén nem tudták megtartani az iskola újraindulásának 30. évfordulójára szervezett ünnepséget. Mivel ezt már nem lehet pótolni, helyette novemberben szeretnének egy műsoros istentiszteletet. Szenes Mártonné Durucz Anna reméli, hogy a járványügyi szabályok figyelembevétele mellett meg lehet tartani a tanévnyitót.

Vannak olyan felsőoktatási intézmények, amelyek úgy döntöttek, bárhogy is alakul, legalább részben fenntartják a digitális tanítást.  Az ELTE-n például már egészen biztos, hogy úgynevezett hibrid oktatással indul az új tanév. A Neumann János Egyetem vezetősége is fontolóra vette ezt a megoldást.

- Felmerült lehetőségként, hogy esetleg a nagyobb létszámú előadásokat online formában tartjuk meg, illetve a megfelelő távolságtartást a szemináriumi termekben biztosítjuk, de a mi képzéseink alapvetően gyakorlatorientált képzések. Nagyon szeretnénk a hallgatókkal egy olyan személyes kapcsolatot kialakítani, ami alapvetően nem az online világban zajlik. Természetesen, ha szükség van erre, meg tudjuk oldani ezt is - nyilatkozta dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Elmondta, hogy a járvány miatt idén nem tartják meg a gólyatábort, amely az eredeti terv szerint a Hírös Napokkal párhuzamosan zajlott volna. Az elsőévesek minden szükséges információt megkapnak a regisztrációs héten. A felsőbb éves hallgatók segítenek majd nekik beilleszkedni, és a szakkollégiumi és a hallgatói támogatási rendszerek is a rendelkezésükre állnak.

Élő adás