2020. Június 4. Csütörtök  Bulcsú

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Hússzoros volt a túljelentkezés a Phoenix Mecano duális képzésére

A Neumann János Egyetem négy logisztikai és gépészmérnök hallgatójával kötött duális képzési szerződést szeptember 6-án a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. Az ünnepélyes keretek között megtartott eseményen dr. Nagy Zoltán ügyvezető igazgató és dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes köszöntötte elsőként a duális diákokat.

A Phoenix Mecano 2013 óta foglalkozik duális képzéssel Kecskeméten. Idén összesen 80 jelentkező közül választották ki azt a 4 szerencsés hallgatót, akik a gépipari és elektronikai termékek gyártásával foglalkozó cég kecskeméti telephelyén kezdhetik meg gyakorlati tanulmányaikat. A társaság méltán népszerű a duális rendszert választó egyetemisták körében. A Phoenix Mecanonál világszínvonalú termelési folyamatba kapcsolódhatnak be a diákok, illetve szerezhetnek a későbbi karrierjükhöz stabil alapot jelentő gyakorlatot. Megismerhetik a jelenleg elérhető legmodernebb eszközöket, a kutatás-fejlesztési központban pedig a jövő technológiáiba is bepillanthatnak. A cég számára az utánpótlás biztosításának fontos eleme a duális oktatás. Ezért a gyakorlati képzést felsőfokú végzettségű, sokrétű szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek irányítják.

– A diákok a nálunk töltött 3 és fél év alatt megismerik a különböző munkafolyamatokat, és széleskörű tapasztalatot szereznek – mondta dr. Nagy Zoltán az ünnepélyes szerződéskötést követően. -  Az alapdiploma megszerzése után sok diákunk folytatja egyetemi tanulmányait, ezért elképzeléseink között szerepel a rendszer mesterképzésre való kiterjesztése.

Nem titok, hogy sokat invesztálunk hallgatóink oktatásába, hiszen hat évvel ezelőtt azzal a céllal fogtunk a munkának, hogy rangot jelentsen, ha egy diák a Phoenix Mecanonál teljesíti a duális gyakorlati képzését. Legyen ez garancia arra, hogy megbízható gyakorlati tudásra tett szert, aminek köszönhetően magas színvonalon végzi munkáját – akár nálunk folytatja pályafutását, akár máshol. Ennek megfelelően dolgoztuk ki a képzés rendszerét, és ezt követjük most is a mindennapi gyakorlatban.

A Neumann János Egyetem szoros kapcsolatot ápol a kecskeméti ipari partnerekkel. Különösen igaz ez a Phoenix Mecanora.

– Eddigi tapasztalataink egyértelműen azt igazolták, hogy a diákok jó helyen vannak a Phoenix Mecanonál – mondta dr. Török Erika oktatási dékánhelyettes. – Ez arra az esetre is igaz, ha a diploma megszerzése után, mérnökként itt szeretnének dolgozni. A duális képzési rendszer elindításával az volt a célunk, hogy kifejezetten gyakorlatorientált oktatást valósítunk meg, amely a Phoenix Mecanonak is köszönhetően jól működik, és egyre népszerűbb a hallgatók körében.

„Biztos tudásra épülő egészséges önbizalom” – ezzel a mottóval köszöntötte a diákokat Rácz László, a PMK logisztikai központjának vezetője. Hozzátette: az egyetemi, elméleti képzés és a vállalatnál teljesített gyakorlat együttesen biztosítja, hogy a hallgatók szert tegyenek a pályájukon nélkülözhetetlen biztos tudásra és az erre épülő önbizalomra. S ehhez az elkövetkező három és fél évben minden segítséget megkapnak. Az egyetem és a Phoenix Mecano szorosan együttműködik a képzés során, aminek egyértelműen a hallgatók a nyertesei.

– Legfontosabb célunk, hogy jó mérnököket képezzünk – mondta Baráth Mihály, aki szakmai vezetőként segíti a diákokat. – Nagyon sok munkafolyamatot ismerhetnek meg a hallgatók, mégpedig kellő mélységben ahhoz, hogy magabiztosan el tudják dönteni, mérnökként melyik területet választják. Sok feladat vár rájuk, nem lesz mindig egyszerű a helyzetük, de az elvégzett munka meghozza gyümölcsét.

Drozdik Szilvia, a Phoenix Mecano személyzeti vezetője az úgynevezett soft skillek elsajátítására hívta fel a diákok figyelmét. Hiszen a sikeres karrierhez a szakmai ismeretek elsajátítása mellett olyan készségekre is szükség van, mint a jó kommunikáció és problémamegoldó képesség. Azzal, hogy a duális hallgató az iskolai oktatás mellett egy közel ezer embert foglalkoztató nagyvállalat életébe is bekapcsolódik, arra is lehetőséget kap, hogy elsajátítsa ezeket a képességeket, ami komoly előnyt jelent számára a későbbiekben.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a hallgatók mintegy 20 százaléka folytatja pályafutását a társaságnál a diploma megszerzése után. A jelenleg 12 duális egyetemi hallgató és 30 duális szakmunkás tanuló gyakorlati képzését irányító cég büszke arra, hogy a Phoenix Mecano dolgozóinak gyermekei is egyre nagyobb számban választják képzési helyként, illetve munkahelyként a vállalatot, köszönhetően az ott dolgozó szülő(k) pozitív tapasztalatainak.

Élő adás