2022. Augusztus 15. Hétfő  Mária

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Idén is sikeres a SZAKI tábor

Három hét alatt három turnusban szervezte meg idén is a SZAKI tábort általános iskolás gyerekek számára a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A cél, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok minél jobban megismerkedjenek a szakmák szépségivel.

Ma éppen dögcédulát gyártottak az általános iskolások a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. tanműhelyében. Ez volt a SZAKI tábor egyik helyszíne a sok közül, ahol a gyerekek megismerhetik a szakmák szépségeit és rejtelmeit. 

– Így gyakorlati szempontból ismerhetik meg a finommechanikai műszerész szakmát. Az elnevezés nem sok mindent mond számukra, viszont így hogy látják, miket csinálunk, milyen gépeket használunk, milyen környezet vesz körül minket, teljesebb képet kapnak. Ilyenkor máshogy szoktak távozni, mint amikor idejönnek - mesélte Bajusznács Andor, a Phoenix Mecano szakképzés vezetője.

Sablonozás, CNC marás, bőrszíj vágás, kézi gravírozás – ez is része a finommechanikai műszerészetnek, amellyel a fiatalok ismerkedtek ma délután.

A pályaválasztás a gyerekek életében az egyik legfontosabb döntés. A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara SZAKI tábora 2017 óta ebben a döntésben segíti a fiatalokat. A táborban a gyerekek valós képet kapnak egy-egy szakmáról, és a gyakorlatban is kipróbálhatják azokat.

Egy hét alatt több mint 10 szakmát ismerhettek meg és próbálhattak ki a hetedik osztályos tanulók, akik jelentkeztek az idei táborba.

– A tábor lényege, hogy valós munkakörnyezeteben próbálhassanak ki szakmákat a fiatalokat, beleszerethessenek egy-egy anyag illatába, megkedvelhessenek egy-egy tevékenységet, és ne csak találomra vagy kényszerből válasszanak magunknak életpályát - mondta Bársony István, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezető pályaorientációs tanácsadója.

Az idei évben három turnusban szervezték meg a SZAKI tábort, ahol három héten át mintegy 60 diák vett részt.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyári SZAKI tábor alatt a gyerekek hetente 10 helyszínt látogatnak meg, köztük szakképzési intézményeket, illetve gazdálkodó szervezetet. A diákok kézműves, egészségügyi és vendéglátós szakmákkal is megismerkedhetnek.

Élő adás