2020. Május 30. Szombat  Zsanett, Janka

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kecskeméti spanyolosok a Szépművészetiben

Két kecskeméti gimnazista is megkapta tegnap (kedden) a spanyol nagykövetség díját, mellyel a magyarországi spanyol kéttannyelvű gimnáziumokban tanuló diákok teljesítményét ismerték el, immár negyedszer. Zsámboki Anna és Kécskefalvi Luca a Bolyai János Gimnázium 12., illetve 11. osztályos tanulói.

A budapesti spanyol nagykövetség díját pályázat útján nyerte el tizenkilenc 11. és 12. osztályos magyar diák a veszprémi Vetési Albert, a debreceni Fazekas Mihály, a pécsi Kodály Zoltán, a kecskeméti Bolyai János, a miskolci Herman Ottó, a szegedi Tömörkény István és a kispesti Károlyi Mihály gimnáziumból. Zsámboki Annát 53 pályázó közül választották a díjazott diákok közé, Kécskefalvi Lucát a gimnázium javaslata alapján díjazták.

A díjátadóra Spanyolország nemzeti ünnepe, a Día de la Hispanidad alkalmából tartott fogadáson került sor tegnap (kedden) a Szépművészeti Múzeum Román Csarnokában.

A díjakat Anunciada Fernández de Córdova nagykövet, dr. Pacsay-Tomassich Orsolya és dr. Lőrincz Zoltán államtitkárok, dr. Kumin Ferenc helyettes államtitkár, dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, az IPU Magyar-Ibériai Baráti Tagozat elnöke és dr. Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke adták át.

„Ma a spanyol nyelv korát éljük, hiszen jelenleg 21 ország államnyelve, a nemzetközi kommunikációban pedig a második legfontosabb nyelv. A spanyolul tudó 500 millió ember fontos közösséget alkot. (…) A spanyol nyelvet tanuló magyar diákok is ehhez a közösséghez tartoznak" – fogalmazott köszöntő beszédében Anunciada Fernández de Córdova. „…aki sokat olvas, sokat jár, az sokat tud” – idézett aztán Cervantes Don Quijote című művéből útmutatás gyanánt Spanyolország nagykövete.

Élő adás