2020. Január 18. Szombat  Piroska

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Kijutottak a kínai világversenyre, az utazáshoz támogatókra van szükségük

Szumózó robotaival korosztályában megnyerte a Bányai Júlia Gimnázium csapata a Gdanskban megrendezett RoboRAVE verseny lengyelországi fordulóját, így kijutottak a Kínában megrendezendő nemzetközi fordulóra. Ahhoz azonban, hogy el is utazhassanak a versenyre, támogatókra van szükségük.

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium robotika szakkörös diákjai részt vettek a március 21-23. között Gdanskban megrendezett RoboRAVE verseny lengyelországi fordulóján, ahol SumoBot kategóriában versenyeztek szumózó robotjaikkal. A csapat, mely három 11 éves fiúból állt, korosztályában megnyerte a SumoBot kategóriát, maga mögé szorítva az ellenük versenyző számos lengyel és török csapatot.

A fiúk győzelmükkel bizonyították, hogy méltó résztvevői lehetnek a 2019 júliusában, Kínában megrendezésre kerülő International fordulónak. Egyetlen magyar versenyzőként az út és a részvétel páratlan lehetőség a diákoknak meglévő kompetenciáik fejlesztésére, versenyképességük növelésére, illetve további tapasztalatok szerzésére.

A verseny során elsajátított tudás nemcsak iskolai, de városi, sőt országos szinten is előremutató és felhasználható ismeretekkel szolgálna. Továbbá a tény, hogy magyar csapat is részt vesz a megmérettetésen, világszinten növelheti városunk és országunk hírnevét.

A RoboRAVE International egy az Egyesült Államok által elismert robotika oktatási- és versenyprogram, s immáron 17. alkalommal kerül megrendezésre nemzetközi fordulója idén Kínában, a szervezők előzetes felmérései szerint 18 ország 2000 versenyzőjének részvételével. A verseny szlogenje: „Today’s Play, Tomorrow’s Pay”, mellyel a verseny hasznát és létjogosultságát támasztják alá.  A 21. század versenyképességre törekvő cégeinek működése és fejlődése elképzelhetetlen robotizáció nélkül, amihez pedig szakemberek kellenek. Ezen szakemberek képzése nem elég, ha egyetemi szinten kezdődik meg, sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni robotika oktatásra már a közoktatás alsóbb szintjein is.

A Kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium ehhez a törekvéshez járul hozzá fakultatív robotika szakkörével. A 8 évfolyamos gimnázium legfiatalabb diákjai – a versenyen résztvevő ötödikesek - a 2018/19-es tanév elején, 2018 szeptemberében jelentkeztek az iskolákban működő robotika szakkörre. Ekkor ismerkedtek meg a robotikával, és sajátították el az alapvető programnyelveket, a robotok építésének mikéntjét, valamit kezdtek el csapatban dolgozni hosszabb távú projekteken.

Az út megvalósítása azonban anyagi korlátokba ütközik, hiszen a nevezési díjon felül az utazás, a szállás és az étkezés is további költségekkel terhelik a családokat, ezért most támogatókat keres az iskola Színvonalas Oktatásért Nevelésért Alapítványa.

További információ:
A kuratórium elnöke és képviselője: Korsósné Jávorka Zsuzsanna
elérhetősége: korsos.javorka@gmail.com; vagy jzsuzsa@banyai-kkt.sulinet.hu
Telefon: 30 282 4869

Élő adás