2018. November 19. Hétfő  Erzsébet

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Költők kézírását elemezték a Mátyás iskolában

Rendhagyó költészet napi műsort rendezett szerdán Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola. Az irodalmi műsort kézírás-kiállítással és -előadással kapcsolták össze. A diákok és a vendégek különleges időutazáson vehettek részt, amelyben legnagyobb költőink kézírásának elemzésével és ahhoz kapcsolódó irodalmi műsorral tisztelegtek a költészet előtt.

Az előadáson W. Barna Erika kézíráskutató, a kiállítás szervezője elemezte a költők írásképét. Mint számos szakkönyv írója elmondta, az íráskép a teljes személyiség-lenyomatot tartalmazza az írók esetében is. Következtethetünk belőle a temperamentumra, kiderül, milyen adottságokkal, tehetséggel született, milyen gyengébb pontjai vannak, amelyek hátráltatták az illetőt. – Itt költőkről van szó, ami azért érdekes, mert megláthatjuk, hogy melyek azok az alapvető adottságok, amelyek különleges életútjukat lehetővé tették vagy segítették – mondta.

Petőfi esetében például a fiatal kori kézírásból jó látszik, hogy miért is állt színésznek a költő. Írása rendkívül színes, különleges. Nagy kilengések jellemzik, ami humorérzékről árulkodik, valamint arról, hogy szerette a vidámságot, a játékot. Élvezte a színpadot, ahol egyéniségének különböző arcait mutathatta be.

Vörösmarty Szózatának kéziratáról W. Barna Erika elmondta, zaklatott megtépázott kézírást mutat. Kiderül belőle, hogy milyen mélyen átélte a magyar történelem nagy tragédiáit, küzdelmeit, és ebből született ez a gyönyörű, kitisztult vers.

Az előadó a kézírás fontosságára szerette volna felhívni a figyelmet, mint az önismeret nagyon fontos forrására. Állítása szerint az USA-ban veszélybe került a kézírás, hiszen 44 tagállamban már nem tanítják – iskoláikban a 10 ujjas gépelés az alapkövetelmény. Azonban ha nem gyakoroljuk a kézírást, az agypályák leépülnek vagy akár ki sem alakulnak. A kézírás kihat a memóriára, a koncentrációra, a tanulási folyamatokban is nagy szerepe van. Semmi mással nem helyettesíthető az a finom mozgás, amit írás közben végzünk.

A rendezvényre ellátogatott Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, műsort adott a 8. c. osztály. A diákokat felkészítette: Almási Pálné.

Élő adás