2020. Szeptember 22. Kedd  Móric

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Lázmérővel, elkülönítéssel, de jókedvűen kezdett a Lánchíd iskola

Egy civil adománynak köszönhetően több száz gyerek homlokán mérték meg a testhőmérsékletet ma reggel Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában is. Mészáros Katalin tagintézmény-vezető elmondta, nagyon izgultak az idei évindítás miatt, de végül is jól kezdődött az első félév. Nyilatkozatából megismerhetők az intézményt érintő változások részletei.

Mészáros Katalin (Korábbi felvétel, fotó: Banczik Róbert)– Különleges volt ez a mai reggel, amit mondtam is a diákoknak a reggeli tanévnyitón elhangzott köszöntőmben. Az évnyitó, évzáró eseményeket hagyományosan a tornacsarnokban szoktuk tartani, 540 gyerek, 50 pedagógus és a szülők részvételével. Azonban az ismert helyzetben már az évzáró is rendhagyó volt, mert osztályszinten zajlott. Most a tanévnyitót iskolarádión keresztül hallgatták a gyerekek az osztályteremben, az osztályfőnökük jelenlétében – mondta Mészáros Katalin, a Lánchíd iskola tagintézményvezetője.

Mint közölte, az iskola a minisztérium által központilag kiadott, illetve a tankerületi központtól érkezett intézkedési terveket átdolgozta és saját profiljára formálta.

– A múlt hét folyamán ezen dolgoztunk, tegnap este készült el a végleges változat – tette hozzá.

Ennek nyomán az intézmény életében elég sok változás történt. Már az érkeztetés is más,

az iskola vezetése három belépési pontot alakított ki az épületben: külön az alsósoknak, a felsősöknek; a főbejáratot pedig kizárólag a felnőttek használhatják.

A tankerületi központtól kapott támogatásból minden kritikus helyre és belépőpontra kézfertőtlenítőket szereltek fel, amihez az operatív törzs küldte a fertőtlenítő folyadékot.

– A belépési pontokon fertőtlenítünk, illetve egy civil kezdeményezés nyomán kaptunk digitális testhőmérséklet-mérő eszközöket, amelyeket szintén a beléptetésnél használunk. Ezután zárva lesz az iskola, senkit nem engedünk be, akinek mégis muszáj bejönnie, csak kézfertőtlenítés után, maszkban léphet be. Ennek a korlátozásnak az értelmében sajnos a szülőket sem tudjuk beengedni. Az ügyintézés kijelölt időpontban, előzetes bejelentkezés alapján történik a titkárságon, ott is csak fertőtlenítés után, maszkban, kesztyűben szabad tartózkodni. A szülőket arra biztatjuk, hogy emailben, telefonon jelezék előre a megoldandó ügyet, és aminek lehet, annak személyes kontaktus nélkül járunk a végére. Csak a legfontosabb esetekben engedélyezzük a személyes megjelenést – hangsúlyozta.

A tagintézmény-vezető kiemelte, az osztályokban a gyerekeket megpróbálják szétültetni, minden felesleges dolgot kipakoltak a tantermekből, a másfél méteres távolságtartás biztosítása érdekében.

– Amikor a saját csoportjukban tartózkodnak a gyerekek, az nem olyan veszélyes. Akkor lehet probléma, ha keverednek egymással a csoportok. Ezért tervet dolgoztunk ki annak kiküszöbölésére, hogy egyszerre több különböző csoportba tartozó gyerek kontaktusba kerüljön egymással. Arra is törekedtünk az órarend készítésénél, hogy minden tanulócsoport a saját termében legyen egész nap. Csak a csoportbontásoknál nem tudtuk ezt megvalósítani, az idegennyelv-órák esetében, ezekben a tantermekben a takarítónő folyamatosan fertőtleníteni fogja a padokat. Az informatika órákon is ugyanez a helyzet. Noha eddig is gyakorlat volt, hogy egy-egy gyerek mindig ugyanazt a gépet használta, itt is fertőtlenítés lesz minden óra után. Ebben nyilván a pedagógusoknak is nagyon nagy szerepe van. Az ebédeltetésnél a tanító nénik és a pedagógiai asszisztensek segítik a gyerekeket. Az alsósoknál ezt sokkal könnyebb megoldani. A felsősök már elég nagyok, náluk próbálunk a szaktanár segítségére alapozni, hogy segítsen a takarítónő helyett fertőtleníteni, ha ő nem ér oda.

Mészáros Katalin a testnevelésórákkal kapcsolatban elmondta: – Nagy a sportcsarnok, nagy az udvar, tegnap ott lenyírták a füvet, olyan állapotba hoztuk, hogy a gyerekek kint is tudjanak sportolni. A csarnokban hat olyan elkülöníthető hely van, ahol a gyerekek külön csoportban tudnak tartózkodni.

Az ebéldeltetéssel kapcsolatban közölte: mivel egyszerre csak 20-30 gyerek tartózkodhat az ebédlőben, ezért az étkeztetést előbb kezdik és később fejezik be. Így azonban természetszerűen több időt vesz majd igénybe.

– Folyamatosan fertőtlenítjük majd az étkező felületeit. Emellett a tanulóknak az evőeszközt teljesen szeparáltan, külön csomagolva adjuk oda, semmilyen közös tál, még vizeskancsó sem lesz az asztalokon.

Az iskola azt a javasolja, hogy a szülők otthon állítsanak össze a gyerekeknek egy zsebkendőt, maszkot, kulacsot tartalmazó csomagot, amivel a gyerek saját higiéniáját biztosítják.

– Jó volt a reggel! Nagyon izgultunk, nem is gondoltam, hogy ennyire gyorsan és problémamentesen fog lezajlani az idei tanévindítás – nyilatkozta a tagintézmény-vezető.

Érintésmentes testhőmérséklet-mérők beszerzését támogatták
Szamler László testhőmérsékeltet mér az új eszközzel a Lánchíd iskolában (Fotó:Banczik Róbert)Szamler László ötletgazdát kérdeztük a Lánchíd iskolában rendezett reggeli akcióról. Az általa vezetett „Jelenünk, gyermekeink jövője a mi szívügyünk” program kezdeményezésére a Gyerkőcök Alapítvány és a Mozgó Diák Alapítvány jóvoltából a napokban négy darab infravörös hőmérőt vásároltak. Ezekből kettő-kettő jutott a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolának, illetve a Bolyai János Gimnáziumnak. Szamler László kérdésünkre elmondta: „A jelenlegi, ismét vírusveszélyes időszakban, újra a széchenyivárosi iskolák segítségére sietünk a helyi érintettségű alapítványok közreműködésével. Tavasszal felhívásom nyomán összesen 1,6 millió forint értékben 153 gyermek kapott vitamint, alkoholos kézfertőtlenítőt és mosható szájmaszkot tartalmazó csomagot. Már akkor megígértem, hogy figyelemmel kísérjük a járvány alakulását és szükség szerint ismét segítünk. Ezúttal a "hagyományos" iskolakezdés állítja kihívás elé a széchenyivárosi iskolákat. Ebben a kritikus helyzetben rendkívül fontos, hogy az intézmények a lehető legfelkészültebben fogadják a gyermekeket.”

Élő adás