2020. Szeptember 19. Szombat  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Még nem késő jelentkezni a pótfelvételire

Legkésőbb augusztus 9-e éjfélig még bárki jelentkezhet a felsőoktatásba a pótfelvételin. A kecskeméti képzőhelyeken állami ösztöndíjas helyeket is meg lehet jelölni. A Neumann János Egyetemen a gépészmérnök mesterképzési szak, illetve az MBA képzés a legnépszerűbb.

Augusztus 9-e éjfélig lehet még beadni a pótfelvételi jelentkezéseket. A Neumann János Egyetem már közel 1000 hallgatót köszönthetett a sikeres felvételi alkalmából. A pótfelvételi eljárásban még bárki kitöltheti az űrlapot, aki szeretne bekapcsolódnia felsőoktatásba.

- A Neumann János Egyetem esetében valamennyi képzésünkre és valamennyi szakunkra megnyitottuk a pótfelvételi eljárás során a jelentkezés lehetőségét, és nagyon bízom benne, hogy sok középiskolást vagy korábban itt végzett hallgatót tudunk meggyőzni arról, hogy valamelyik képzésünket válassza ebben az évben - nyilatkozta dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

Az alapképzési szakokban ráadásul az állami ösztöndíjas forma is megjelölhető. A pótfelvételi során azok jelentkezhetnek, akik egyetlen képzésre sem kerültek be vagy az általános eljárásban nem adtak be jelentkezést. Illetve a meghirdetett szakok pontszámai nem lehetnek alacsonyabbak a felvételi pontszámokénál. Emelt szintű érettségi nélkül pedig felsőfokú szakképzésre jelentkezhetnek a hallgatók. 

Dr. Fülöp Tamás kiemelte, képzési kínálatukban a legnépszerűbb a gépészmérnök mesterképzési szak, illetve a Gazdaságtudományi Kar MBA képzése. A kollégiumi férőhelyeket igénylés alapján bírálják majd el, az egyetem az első éves hallgatók jelentős részének tud helyet biztosítani.

A felvételi eljárást még a Neumann egyetem indította tavaly ősszel. Azóta a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara július 31-től beolvadt a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe.

- Azokat a szakokat tudjuk a pótfelvételi eljárásban elindítani, amelyekre az általános felvételi eljárás folyamán hallgatókat vettünk föl. Így a tanító alapképzési szak, óvodapedagógus alapképzési szak, csecsemő- és kisgyermeknevelő alapképzési szakokat tudjuk indítani - mondta dr. Pap Ferenc, a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kar dékánja.

Itt is van lehetőség állami ösztöndíjas helyekre jelentkezni. Az elindult képzésekre közel 80 hallgatót vettek fel. Nemcsak a koronavírus-járvány, hanem a kötelező emeltszintű érettségi is megnehezítette a jelentkezést az egyes szakokra.

- Körülbelül 60-70%-os a visszaesés volt itt is és országosan is. Rosszak a számok, azonban az oktatási szakértők azt mondják, hogy meg kell várni, hogy jövőre a 2021-es eljárásban tudja-e kompenzálni ezt a helyzetet e felvételi rendszer - fűzte hozzá dr. Pap Ferenc.

A járványügyi helyzet miatt sem a Neumann, sem a Károli egyetem nem rendezi meg a hagyományos gólyatáborait. Helyettük a regisztrációs héten vagy kari tájékoztató napokon fogják könnyebbé tenni az új hallgatók beilleszkedését az egyetemi környezetbe.

Élő adás