2020. Június 1. Hétfő  Tünde

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Mozgás, ritmus, művészet: a Waldorf pedagógiával ismerkedtek a pedagógusképző kar hallgatói

A mozgás, a ritmus és a művészet volt a főszerep ma a Neumann János Egyetem Pedagógusképző karán. A hallgatók ugyanis a Waldorf pedagógia alappilléreibe nyerhettek betekintést.

Forgószínpad-szerűen jelenítették meg ma a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Karán a Waldorf pedagógia alappilléreit.

– A tanítószakosok számára, úgy gondolom, hogy nemcsak az fontos, hogy ismerjék, hogy az állami iskolákba hogyan kell nekik dolgozniuk, hanem a képzésük része kell, hogy legyen az is, hogy az alternatív módszerekkel megismerkedjenek – mondta el a Kecskeméti Televíziónak dr. Sági Norberta oktatási rektorhelyettes, a tanítószak szakfelelőse.

Az alternatív módszert különböző tematikákban már többször bemutatták az iskolában. Ma a mozgásé, a ritmusé és a művészeté volt a főszerep. A szakfelelős szerint ennek a korosztálynak már nagyon fontos, hogy élményszerűen tanuljon, ne csak könyvből vagy interneten keresztül ismerkedjen meg egy-egy módszerrel. A hallgatók részt vettek egy euritmia mozgásművészeti órán, egy formarajzórán, ahol bújtatott formákat rajzoltak, majd egy festő foglalkozáson.

Megkérdeztünk két hallgatót is, hogyan élték meg a foglalkozásokat.

– A legjobban a festés tetszett, kikapcsolta az elmémet, megnyugtatott és nagyon jó érzéssel töltött el – értékelt Jantos Kata.

Nagyon-nagyon tetszett a mozgásos része és a festés is, nem vagyok az a nagyon nagy művészlélek, viszont nagyon el tudtam merülni ezekben a munkákban – fogalmazott Katona Kitti.

Az oktatók fontosnak tartják, hogy a diákok betekintést nyerjenek a Waldorf módszer egy-egy specifikus részébe, hiszen az alternatív módszerből mindenki sokat tanulhat. A művészetek által pedig azt a kreativitást, ami bennük van, a felszínre tudják hozni.

– Máshogy tekintünk a gyermekekre. Az egész lényüket próbáljuk közelíteni, a földi világhoz, hogy majdan, amikor felnövekednek, tudatos felnőttek legyenek, és tudatosan tudják alkotni és alakítani az életüket. Ebben nagyon nagy szerepe van a művészeteknek – foglalta össze Balla Beáta, az Aranyliget Waldorf Óvoda és Gyermekközpontú Általános Iskola intézményvezetője.

 

 

Élő adás