2019. Szeptember 19. Csütörtök  Vilhelmina

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Nemzetközi Konferencia a Duális Felsőoktatásról

Nemzetközi konferenciát tartanak ma (kedden) a Három Gúnár Rendezvényházban, melynek központjában a duális felsőoktatás áll. A kecskeméti egyetem német minta alapján dolgozta ki duális képzését, most pedig a környező országok felsőoktatási intézményeinek szeretnék továbbadni ezt a mintát.

2012-től indult Kecskeméten a duális képzés, azóta pedig több mint 80 vállalati partnere van az egyetemnek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszer jól működik, a hallgatók és a vállalatok számára is előnyös. A diákok többsége annál a cégnél marad, ahol duális hallgató volt. A mai konferencia arról szól, hogy különböző országok különböző felsőoktatási intézményei megosztják egymással tapasztalataikat.

A duális képzésben az egyetem és a vállalati partner tulajdonképpen együtt oktatja a hallgatót, így a diákok sokkal bővebb információt kapnak a képzésük során.

- Nagyon fontos az, hogy gyakorlatorientált mérnökök kerüljenek ki az iskolából. Sajnos a képzésünk kicsit elmozdult az elmélet irányába, ezért fontos, hogy visszavigyük az oktatásba a gyakorlatot is. Valamint az is lényeges feladata a duális képzésnek, hogy a vállaltok utánpótlását tudjuk ezáltal biztosítani – mondta Belina Károly, a Neumann János Egyetem oktatója. 

A város nevében Gaál József köszöntötte a résztvevőket, a nemzetközi konferenciát pedig dr. Ailer Piroska, az egyetem rektora nyitotta meg. Beszédében elmondta, hat és fél éve kezdődött a duális képzés, azóta pedig több hallgató is végzett, így az eddigi adatok alapján azt mondhatjuk, hogy sikeresen működik a kecskeméti duális felsőoktatás.  

Élő adás