2020. Augusztus 13. Csütörtök  Ipoly

EUR: --- Ft GBP: --- Ft

Oktatási segédanyag készült az elhurcoltakról

Oktatási segédanyagot készített a malenkij robotra elhurcolt kecskemétiekről a Kecskeméti Katona József Múzeum. 3D-s animációval, videóval és archív képekkel mutatják be a tanyavilágból elszállított 433 ember történetét.

3D animáció segítségével ismerteti meg az online felület látogatóját a Kecskeméti Katona József Múzeum új, oktatási segédanyaga. A több, mint 70 év adósságát törlesztő oktatási segédanyag bemutatja azokat a helyszíneket, ahol a Hajagos Csaba gyűjteményvezető által koordinált kutatócsoport helyszíni vizsgálatokat folytatott. A weboldal ismerteti a fenyőerdő mélyén feltárt Szosznovkai láger elhelyezkedését, működését, a rabok lakáskörülményeit.

Az adatbázis létrehozásában szakmai segítséget nyújtott a szegedi székhelyű Rendernet Kft., amely a helyszínen rögzített GPS koordináták alapján készítette el a helyszín képét. Az elhurcolási irányvonalak mellett egy-egy jeles kecskeméti személy tapasztalatait is bemutatja egy oral history interjú keretében, amely a Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Kecskeméti Katona József Múzeum együttműködésével készült el.

Az adatbázis bemutatja az 1945 decemberében Kecskemétről és annak közvetlen tanyavilágából elhurcolt 433 személy elszállításának körülményeit. A kutatás keretében azonosított elhurcoltak közel 30 százaléka sohasem tért haza Kecskemétre. Akik hazajöttek, nem beszélhettek róla egészen a rendszerváltozásig, így a közoktatásban sem kaphatott helyet.

Az oktatási segédanyag az időszak meghatározó dokumentumai, fotói mellett tartalmaz egy kétnyelvű, közel 2,5 perces animációs videótartalmat is, amely szigorúan a kecskeméti elhurcolások történetének írásos és képi dokumentációját ismerteti.

 

 

 

 

 

Élő adás